Vörös húsok helyett gombafehérjékkel a Föld megmentéséért: új kutatás
Egy idén tavasszal publikált kutatás szerint, ha az emberiség által elfogyasztott vöröshúsok mennyiségének csak egyötödét gombákból és algákból kivont mikrobiális fehérjékkel helyettesítenénk, akkor már ezzel 56 %-kal csökkenthetnénk 2050-re az éves erdőírtás mértékét a bolygón. A Potsdam Institute for Climate Impact Research klímatudósai a kutatás során négy különböző forgatókönyv szimulációját végezték el, amelyek során megnézték, hogy mi történne aszerint, hogy az étrendben a vöröshúsfogyasztás 0, 20, 50 vagy 80 százalékát helyettesítenénk mikrobiális fehérjével (amely egyébként egy alacsony kalória-, magas fehérje- és rosttartalmú, fermentált termék, ami már ma is megtalálható néhány kereskedelmi forgalomban is kapható húshelyettesítő élelmiszerben).

Több lesz a húshelyettesítő élelmiszer
Jelenleg évente globálisan 10 millió hektár erdőt veszítünk el, amelyekből a trópusi erdők becsült aránya 95 %, és amelynek 75 %-a a mezőgazdasági termelésre, ezen belül a haszonállattartásra és a takarmánycélú szójatermesztésre szánt területek növelésének következtében történik. Az erdőírtás hozzájárul a klimatikus egyensúly felborulásához, az elsivatagosodáshoz és az édesvíz rendelkezésre álló mennyiségének csökkenéséhez, az üvegházhatású gázok kibocsájtott mennyiségének növekedéséhez, az áradásokhoz és az erózióhoz, valamint a biológiai sokszínűség vészes csökkenéséhez, beleértve a természetben létfontosságú szerepet játszó beporzó rovarok veszélyeztetését is.
Ha a húsfogyasztásunk 20 %-át mikrobiális fehérjével helyettesítenénk, akkor 2050-re megfelezhetnénk az erdőírtások mértékét és ugyanennyivel csökkenthetnénk a haszonállattartáshoz köthető karbonkibocsájtás mennyiségét is. Egy másik, 2021-es tanulmány szerzőinek megállapítása szerint a mikrobiális élelmiszerek drámaian jobb számokat tudnak produkálni a területi egységre vetített mind kalória-, mind fehérjehozam tekintetében, a hagyományos alapkultúrákhoz képest. Ugyanakkor a globális mezőgazdasági területek 80 %-ának felhasználásáért felelős haszonállattartás csak a kalóriabevitelünk 20 %-át biztosítja, ami egyáltalán nem hatékony. A tudomány szerint tehát a gombákból kivont fehérjék jelentős szerepet játszhatnának a klímváltozás és az emberiség létszámak növekedése miatt felmerülő élelmezésbiztonsági kérdések következtében előttünk álló, egymással szoros összefüggést mutató kihívások megoldásában.
Bizakodásra adhat okot, hogy a húshelyettesítő termékek – beleérve a sejttenyésztett húst, a növényi és mikrobiális fehérjéket – már ma is elég népszerűek a vásárlók körében. A húshelyettesítők piacán nagy növekedést jósolnak az IPES-Food szakértői (a 2020-as 4,2 milliárd dollárról 2025-re 28 milliárd dollár értékűre nőhet a termékkör forgalma). Számos vállalat gondolja úgy, hogy az ízletes gomba-alapú húshelyettesítőké az igazi jövő.
És ha a „mikrobiális fehérje” elnevezés mégsem teszi valaki számára igazán kívánatossá ezeket az élelmiszereket, akkor a jó hír az, hogy önmagában a vörös húsok arányának csökkentése az étrendünkben mindenképpen pozitív egyenlegű, bármilyen vegetáriánus opcióval is élünk helyette. A tudomány már évekkel ezelőtt rámutatott arra, hogy ha mindannyian csak annyit teszünk, hogy az alapszükségleteinknek megfelelő menyiségű tápanyagot fogyasztunk, ami a fejlett országokban elsősorban azt jelenti, hogy több növényi eredetű táplálékot és kevesebb húst eszünk, akkor az üvegházhatású gázok kibocsájtása ennek következtében 29 %-kal csökkenne 2050-re.
Forrás: theguardian.com
Kapcsolódó cikkeink
Elindult Németország legnagyobb kutatása a vegetarianizmusról és a vegán táplálkozásról
A növényi alapú táplálkozás világszerte egyre népszerűbb: egyre többen hagyják…
Tovább olvasom >Egy kattintás a boldogságért: tízből kilenc magyar impulzusvásárló
A magyarok ötöde vásárol rendszeresen olyan terméket, amit előre nem…
Tovább olvasom >PwC E-toplista: A legnagyobb és legismertebb online kereskedők
4 kategória: legnagyobb, FMCG, magyar, legismertebb – 2024 legsikeresebb e-kereskedőinek…
Tovább olvasom >További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >A fogyasztás húzza a gazdaságot
Az Egyensúly Intézet friss előrejelzése szerint a magyar gazdaság idei…
Tovább olvasom >