VM: szerkezetátalakítási támogatás az állattenyésztőknek

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 07. 27. 11:12

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) 2012. január 1-től egy, a SAPS – azaz területalapú – rendszer keretén belül működő, a húsmarha- és juhágazat számára kialakított szerkezetátalakítási és fejlesztési programot kíván elindítani – közölte a szaktárca kedden az MTI-vel.

A minisztérium közlése szerint Magyarország az ágazatok támogatását így nem egy másik, a jelenlegi rendszertől teljesen eltérő formában kívánja megoldani, a program a 2004 óta működő nemzeti kiegészítő támogatások (top-up) jövő évtől kezdődő csökkenésének, majd 2013-ban történő megszűnésének érdemi kompenzálására szolgál. A támogatási forma a Közös Agrárpolitika (KAP) 2013 utáni időszakában is továbbvihető – olvasható a szaktárca dokumentumában.

A szerkezetátalakítási program keretrendszerét az érintett termékpályák meghatározó szervezetei megtárgyalták és elfogadták, annak elindítását Magyarország ez év augusztus 1-ig bejelenti az Európai Uniónak (EU). A gazdálkodóknak a támogatásért részt kell venniük a nemzeti programban, amely a foglalkoztatás fenntartására, a beruházásokra, a továbbképzésre, a szakmai fejlődésre ösztönöz.

A VM közleménye szerint a szerkezetátalakítási programon felül a tárca biztosítja a jövő évre járó és 2013-ban fizetendő nemzeti kiegészítő támogatást olyan mértékben, amelyet az EU engedélyez. A csökkentés pontos mértékéről a tárgyalások még nem zárultak le az érintett tagállamok, így Magyarország és az Európai Unió között sem.

A munkaintenzív növénytermesztési ágazatokban 2010-ben elindított dohány és zöldség-gyümölcs szerkezetátalakítási programokat a 2012-2013 közötti időszakban is folytatja a tárca. A zöldség-gyümölcs szektorban újra megnyitják a pályázatokat annak érdekében, hogy még több termelő juthasson forráshoz.

A tejágazat segítése érdekében ismét meghirdetik a már 2010-ben bevezetett különleges tejtámogatási programot, és biztosítják az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretében a tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatást. Ez öt éven keresztül 8,7 milliárd forintot jelent évente.

Valamennyi állattenyésztéshez kapcsolódó nemzeti támogatási jogcímnél – állatjólét, állati hulla elszállítása, állati betegségek megelőzése – a legmagasabb szintű finanszírozást kívánja biztosítani a minisztérium a következő években is. Ezért folytatja azokat a forgóeszköz-hitelprogramjait, melyek fontos szerepet játszanak az állattartó vállalkozások likviditásának megőrzésében.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program állattartó telepek korszerűsítése pályázata III. ütemének keretében 46,2 milliárd forint odaítéléséről született döntés. Ez 338 beruházás esetében teszi lehetővé a versenyképességhez szükséges fejlesztések megindulását.
A tárca emlékeztet arra: a megadott határidőig, augusztus 1-jéig bejelenti az EU-nak az érintett ágazati szereplőkkel egyeztetett szerkezetátalakítási programot.

Kapcsolódó cikkeink