VM: nő a hazai termékek iránti kereslet
Érezhetően nő a hazai termékek iránti kereslet – mondta Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes-államtitkára hétfőn Budapesten a Hungexpo vásárközpontjában.
A Foodapest és az UKBA élelmiszeripari szakkiállításon megtartott Kiváló Magyar Élelmiszer (KMÉ) védjegy elismerések átadásakor a helyettes-államtitkár hozzátette: az tapasztalható, hogy a vásárlók kevesebb, de jobb minőségű alapanyagból készült terméket vesznek az utóbbi időben, és előnyben részesítik a minőségi magyar élelmiszereket.
Emlékeztetett: az idén újabb 9 cég 22 termékével bővült a KMÉ védjegyet viselő magyar élelmiszerek köre. Így most közel 80 cég, több, mint 400 terméke viselheti a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegyet.
Bognár Lajos hangsúlyozta: az elmúl másfél év kormányzati munkája világossá tette, hogy a hazai cégek, ős- és kistermelők, mikro-, kis és közepes vállalkozások, családi gazdaságok számíthatnak kiemelt figyelemre. A magyar csalódok asztalán ugyanis csak biztonságos, egészséges, valamint vitaminokban és tápanyagokban gazdag élelmiszereknek van helye.
Ennek érdekében született a Hungarikum törvény és a Magyar termék rendelet. Ezek jó eszközt biztosítanak arra, hogy határozottan meg lehessen védeni a magyar vásárlók és a magyar élelmiszer-előállítók érdekeit.
A KMÉ díjátadó gálán a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegy viselésére jogosulttá vált többek között: a Nagykunság 2000 Mezőgazdasági. Zrt. barna hántolt rizse, a Kunság-Szesz Zrt. Mátyás Likőr termékcsaládja, a Pick Szeged Zrt. Délhús Gála sült sonkája, valamint a Nádudvari Élelmiszer Kft. vajkrém termékcsaládja. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Suppan Gergely: magasabb növekedési pályára állhat a gazdaság
Magasabb növekedési pályára állhat a magyar gazdaság 2025-től – mondta…
Tovább olvasom >Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >