VM: nincs tájékoztatási kötelezettségük a gazdálkodóknak a Négy Mancs felé

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 09. 30. 11:11

A magyarországi gazdálkodóknak nincsen semmilyen tájékoztatási kötelezettségük a Négy Mancs nevű állatvédő szervezet felé – hívta fel a figyelmet a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), miután arról értesült, hogy aktivisták a magyar libatenyésztőket zaklatják.

liba

A tárca  bejelentésekből értesült arról, hogy az osztrák Vier Pfoten International aktivistái ismét személyesen zaklatják a magyar libatenyésztőket.

A közlemény kiemeli: a Négy Mancs néven ismert állatvédő szervezet olyan minőségbiztosítási és tájékoztatási rendszert működtet, amely sem a magyar, sem az európai uniós jogszabályoknak nem felel meg. Az osztrák szervezet tevékenységével már eddig is több tízmilliárd forintos kárt okozott a hazai mezőgazdaságnak és élelmiszeriparnak – emlékeztet a VM.

Az agrártárca közleménye hangsúlyozza, hogy a magyarországi gazdálkodóknak semmilyen tájékoztatási kötelezettségük nincs a Négy Mancs felé. Ennek értelmében a gazdálkodók nem kötelesek az aktivistákat szóban vagy írásban tájékoztatni, a telepeikre őket beengedni, valamint kép- és hangfelvételek készítéséhez hozzájárulni – írta a VM.

A Daily Mail angol magazinban és a Test című német lapban jelentetett meg a Négy Mancs a libaágazatot lejárató, a VM szerint manipulatív fotókat. “Ezzel a külföldi közvéleményt kívánják elriasztani, és Magyarország-ellenes hangulatot gerjesztenek” – közölte akkor a szaktárca. Azt is jelezte, hogy a Négy Mancs alapítvány magyarországi tevékenysége német-osztrák gazdasági lobbiérdekeket szolgál, és a szervezet feketelistáján szereplő, legális, a hazai és az európai uniós jogszabályoknak is messzemenően megfelelő tevékenységet végző cégek valamennyi termékükkel kiszorultak a német és az osztrák piacokról a kampány következményeként.

Az alapítvány ellen jelenleg több kártérítési per van folyamatban Magyarországon, egyebek mellett a Hungerit Zrt.-nek 2011-ben a Fővárosi Törvényszéken indított pere körülbelül 500 millió forintos kárigénnyel. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink