VM: megjelent az élelmiszerek jelöléséről szóló új uniós rendelet

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 23. 14:50

Megjelent az élelmiszerek jelöléséről szóló új európai uniós rendelet, amelyről még a magyar soros elnökség alatt állapodtak meg, és amelynek célja, hogy a fogyasztók könnyebben dönthessék el, mi az egészséges táplálék – hívja fel a figyelmet szerdai, MTI-hez eljuttatott közleményében a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

A tárca emlékeztet arra, hogy a magyar európai uniós elnökség egyik jelentős sikere az élelmiszerek címkézéséről szóló megállapodás, amelynek köszönhetően fogyasztóbarát címkék kerülnek az európai élelmiszerekre.

Az élelmiszerek megjelöléséről szóló új uniós rendelet 2011. december 12-én lép hatályba, a vállalkozások három évet kapnak az új szabályok átvételére.

A rendelet legnagyobb újítása, a kötelező tápértékjelölés, és fontos újdonság még a csomagoláson a minimális betűméret bevezetése, valamint a friss húsoknál a származási hely kötelező megjelenítése – olvasható a VM közleményében.

A jobb olvashatóság érdekében szabályozták a betűnagyságot az élelmiszerek csomagolásán. A nyomtatott kis „x” betű magassága nem lehet kisebb 1,2 milliméternél. Több más olvashatósági kritériumot is megneveztek, például az éles kontrasztot a betűk és a háttér színe között, meghatározták a sortávolságot, a betűközöket, és a betűtípusok egyéb tulajdonságait.

Az előrecsomagolt élelmiszereken kötelező lesz feltüntetni bizonyos tápanyag-összetételi információkat, vagyis az energiaértéket és a zsír, a telített zsírsavak, a szénhidrátok, a cukrok, a fehérje, és a só mennyiségét. Minden adatot meg kell adni 100 grammra vagy 100 milliliterre vetítve, és a ma is alkalmazott kiegészítő jelölésekre – részletezi a szabályozást a szaktárca.

Felhívják a figyelmet arra, hogy szigorúbbá válnak a fogyasztók félrevezetésének tilalmára vonatkozó előírások. Az úgynevezett helyettesítő élelmiszerek jelölése kiemelt hangsúlyt kap: ha az élelmiszerben egy szokásosan jelenlévő összetevőt helyettesítenek, a fogyasztó számára ezt a tényt egyértelműen jelezni kell a termék megnevezésében, például sajtutánzatnál azt, hogy milyen növényi zsiradék felhasználásával készült.

Az allergéneket vizuálisan is ki kell emelni a csomagoláson az összetevők felsorolásakor (vastag betű, más háttér, aláhúzás, stb.). Újdonság, hogy az allergének jelenlétét a nem előrecsomagolt élelmiszereknél – például éttermekben az étlapon – is a fogyasztó tudomására kell hozni – hívja fel a figyelmet a Vidékfejlesztési Minisztérium. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink