VM: Magyarországon egyetlen kérődző állatnál észleltek megbetegedést

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 01. 04. 12:23

Magyarországon egyetlen kérődző állatnál észleltek megbetegedést – reagált a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) sajtóirodája arra a szombati hírre, amely szerint Fehéroroszország átmeneti korlátozásokat vezetett be Magyarországról származó kérődzők – szarvasmarha, juh, valamint kecske – importjára és tranzitjára egy Németországban 2011-ben feltűnt és onnan állítólag továbbterjedő járványos állatbetegség miatt.

A fehérorosz állatorvosi szolgálat szombati jelentésében a korlátozást azzal indokolták, hogy Magyarország területén “olyan állatokat találtak, amelyek a Schmallenberg-vírus hordozói”.

A VM sajtóirodája az MTI érdeklődésére tudatta: “Magyarországon mindössze egy esetben észleltek megbetegedést, melyet a Vidékfejlesztési Minisztérium jelentett az Állategészségügyi Világszervezetnek (OIE)”.

Az agrártárca hatékonyan kezeli a kialakult helyzetet – jelentették ki, majd hozzátették, hogy bővebb tájékoztatással hétfőn tudnak szolgálni.

Az eddig kevéssé tanulmányozott betegséget első felbukkanásának helyéről, a németországi Schmallenbergről nevezték el. Ezen a Kölntől mintegy 80 kilométerre fekvő településen mutatták ki először a járványos megbetegedést három tejelő szarvasmarhán 2011 augusztusában. A betegség egyebek között átmeneti magas lázat, gyomor- és bélpanaszokat, tejhozamcsökkenést, továbbá holtellést, magzati és későbbi fejlődési anomáliákat is okozhat. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink