VM: hárommilliárd forint mezőgazdasági utakra

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 01. 02. 11:28

Hárommilliárd forintos pályázatot hirdet a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) mezőgazdasági utak építésére, felújítására – közölte a VM a kormányzati honlapon.

A hozzájárulás mértéke az elszámolható kiadások 75 százaléka. Támogatási kérelmet mezőgazdasági termelők és önkormányzatok nyújthatnak be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MgSzH) január 1-31. között.

A kormány.hu emlékeztet: az elmúlt nyolc év kormányzati időszakában nem helyeztek megfelelő hangsúlyt a külterületi földutak fejlesztésére, aminek következménye az utak állagának romlása. A rossz minőségű utak miatt jelentős veszteségek keletkeznek a mezőgazdasági termelésben, magasabbá vált a termelés önköltsége.

A Vidékfejlesztési Minisztérium a földutak helyreállítását az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) forrásaiból kívánja támogatni

Az ÚMVP-ből korábban is lehetett támogatást igényelni mezőgazdasági utak fejlesztésére, de csak burkolt utak építésére, felújítására vagy bővítésére. Ezek a beruházások magas önerőt igényeltek, és sok gazdálkodó anyagi lehetőségeit meghaladták.
Ezért a VM lehetővé tette, hogy 2012-től alacsonyabb beruházási igényű, a természetbe illő, környezetbarát földutak építésére, felújítására is lehessen forrást kérni – olvasható a közleményben.

(MTI)

Kapcsolódó cikkeink