VM: Emelkedik a lekvárutánzatok adója

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 24. 13:10

A parlament is támogatta a lekvárutánzatok adóemelését, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kezdeményezésére a jövőben magasabb lesz az alacsony gyümölcstartalmú lekvárutánzatok, szörpök és sűrítmények adója a bodza és hársfa szörpök kivételével. A VM közlemény emlékeztet arra, hogy az országgyűlés elfogadta a népegészségügyi termékadóról szóló törvény módosítását. A jogszabály 2012. január elsejétől lép hatályba.

A tájékoztatás szerint a termékadó célja, hogy támogassa az egészséges táplálkozási szokások meghonosodását Magyarországon.

A vidékfejlesztési tárca javaslatára a legalább 50 százalékos tejalapanyagból készült termékek kikerültek az adó hatálya alól, így például a kakaós italok és a túró rudi. Az előre csomagolt kenyérfélék és más sütőipari termékek után akkor kell adót fizetni, ha a sótartalmuk meghaladja a 2 százalékot. A jogszabály a magas cukortartalmú készítményeket is érinti, termékcsoportonként különböző mértékben.

A Vidékfejlesztési Minisztérium szerint a népegészségügyi termékdíj módosítása kedvez a magyar tejtermelőknek és gyümölcstermesztőknek. Az egészséges táplálkozási szokások támogatása segíti a helyi termelés és az élelmiszerbiztonság megerősítését is – közölte a minisztérium. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink