VM: az Európai Bizottság szerint Magyarországon is bővültek a Natura 2000 területek

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 23. 11:34

Az Európai Bizottság szerint Magyarország is jelentős szerepet vállalt abban, hogy Európa természetvédelmi területeinek hálózata, a Natura 2000 mintegy 19 ezer négyzetkilométerrel bővült a közelmúltban – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium az MTI-vel.

A VM szerdai közleménye szerint Magyarországon újonnan összesen 92 négyzetkilométer került a Natura 2000 hálózatba, ezek olyan területek – egyebek között – puszták, lápok, mocsarak, ahol nagy számban élnek védett növények és állatok. A hálózat összesen mintegy 18.800 négyzetkilométerrel növekedett, amelynek döntő hányadát tengeri területek alkotják.

A természetvédelmi területek hálózatát az Európai Unió a legértékesebb, veszélyeztetett állat-és növényfajainak megóvására hozta létre.

A hálózat bővítésében Magyarország mellett az Egyesült Királyság, Franciaország, Belgium, Görögország, Ciprus, Litvánia és Olaszország játszotta a legnagyobb szerepet.

A VM közleménye idézi Janez Potocnik európai környezetvédelmi biztost, aki szerint a Natura 2000 “kulcsszerepet tölt be a természetvédelmi örökség megőrzésére vonatkozó stratégiákban”.

(MTI)

Kapcsolódó cikkeink