A FAO a családi gazdaságok évének javasolja a 2014-es esztendőt

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 23. 12:24

A FAO azt javasolja, hogy 2014 legyen a családi gazdaságok éve – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szerdán azt követően, hogy Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerdán Budapesten tárgyalt José Graziano da Silva 2012 januárjában hivatalba lépő főigazgatóval.

A Vidékfejlesztési Minisztérium közlése szerint a FAO főigazgatója arra kérte a vidékfejlesztési minisztert, hogy Magyarország támogassa ezt a kezdeményezést az ENSZ fórumain.

A magyar tárcavezető örömmel támogatja a FAO javaslatát, hiszen az új kormány 10 évre szóló vidékstratégiája is nagy hangsúlyt helyez a családi gazdaságok megerősítésére – írja közleményében a VM.

A megbeszélésen Fazekas Sándor elmondta: az Európai Unió Közös Agrárpolitikája (KAP) hatalmas erőfeszítéseket tesz azért, hogy a mezőgazdasági termelés fennmaradjon és az emberek megélhetést találjanak vidéken. A két pilléres támogatási rendszer a termelést és a vidékfejlesztést is ösztönzi. Uniós támogatás nélkül nem működne a rendszer, veszélybe kerülne a világ élelmezése is. Köztudott ugyanis, hogy az uniónak jelentős az élelmiszer kivitele. Európa és Magyarország célja fokozni a termelést mind mennyiségben mind minőségben – olvasható a közleményben.

A Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint a találkozón a főigazgató méltatta az Unió és Magyarország vidékfejlesztésben elért sikereit, és számít a magyar tapasztalatokra.

A tárgyaláson Fazekas Sándor elmondta, hogy a magyar kormány meghosszabbítja azt az ösztöndíj programot, amely a FAO égisze alatt 2007 óta működik hazánkban. A programban eddig 100 hallgató kezdte meg a tanulmányait, és már 29-en diplomát is szereztek – írja közleményében a Vidékfejlesztési Minisztérium.

A FAO és a VM együttműködés kiterjed fejlesztési projektek finanszírozására is. Magyarország a jövőben 2,5 millió dollár értékben segíti a kevésbé fejlett országokban az élelmezésbiztonságot és a fenntartható vidékfejlesztést. A projekttervek elkészültek, kivitelezésük a jövő év elején megkezdődhet – közölte a VM.

Kapcsolódó cikkeink