Víztakarékosan a tisztább háztartásért

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 03. 20. 11:10

Ha máskor nem, a Víz Világnapján eszünkbe juthat a Föld azon alaperőforrása, melyet nap mint nap használunk, és az emberiség nem lenne meg nélküle. Egy átlagos magyar ember naponta közel 310 pohár víznek megfelelő mennyiséget használ el, korábbi évek adatai szerint. A vízzel való gazdálkodás egy háztartást különösen érint, hiszen ezt használja fel a házimunkához, és a tisztaságban a legkiemeltebb szerepet játszik. A MediaMarkt olyan tippeket gyűjtött össze, amelyekkel a vízfogyasztást is csökkenthetjük.

A KSH legutóbbi jelentése szerint az egy főre jutó éves lakossági vízfogyasztás 2016-ban 34 m3 volt. Mindez 34 000 liter, ez kb. 113 ezer pohár víznek felel meg (3 dl-es pohárral számolva) egy évre egyetlen embernek. Az ivóvízhálózatra kapcsolt lakások aránya az országban 95% volt a 2016-os évben, azaz a legtöbben ezt a vizet használjuk mindennapjainkban.
Szintén egy 2016-os kutatás világított rá arra, hogy a magyarországi háztartások több mint fele úgy gondolja, víztakarékos életmódot folytat. Felmerülhet a kérdés, hogy ezt a hozzáállást a környezettudatosság, vagy a spórolás mozgatja, ám manapság már megannyi eszköz van a kezünkben, egészen onnan, hogy elzárjuk a csapot fogmosás közben, odáig, hogy víztakarékos mosógépet vásárolunk.
Ez utóbbi különösen fontos, hiszen nagyon nem mindegy, hogy mosógépünket egy-két farmernadrág miatt indítjuk el (melynek egyébként közvetett vízfelhasználása a gyártáshoz darabonként már kb. 8000 liter víz lehetett, derül ki a Föld Napja Alapítvány és a waterfootprint.org összeállításából), vagy egy ideális mennyiségre oszlik el a felhasznált villamosenergia és víz (illetve maga a mosószer).
A vízfogyasztás visszaszorításában a mai modern készülékek is segítségünkre lehetnek. Maradva a mosás példájánál, a vízzel való gazdálkodást már olyan funkciók is segítik, melyekkel a gép alkalmas kiválasztani az érzékelt ruhamennyiséghez felhasználandó vízmennyiséget, a megfelelő mosószer adagolást, vagy éppen a víztakarékos mosási időt.
„Túl vagyunk már az „Eco” jelzésű energiatakarékos mosási programokon, ma már a súlyautomatika és az intelligens megoldások adják az energiahatékonysági többletet a mosógépeknél. A legújabbak automatikus adagoló rendszere jelentősen csökkentheti a felhasznált mosószer és víz mennyiségét, milliliter pontosságú finomhangolással. A súlyautomatikának köszönhetően akár teljes és féltöltet közül is választhatunk, így a készülék csak az adott ruhamennyiséghez szükséges áram- és vízmennyiséget használja fel. A program hosszának beállítása ma már a vízmennyiséget is kíméli egyes gépeknél, nem csak az időnket, a legújabb fejlesztések ugyanis ezt a töltet mennyiségéhez igazítják, így csökkentve a víz- és energiafelhasználást.” – árulta el a MediaMarkt kategóriamenedzsere, Biczó Péter.
Az intelligens megoldások az okoseszközökre is kiterjednek, ugyanis a digitális kijelzővel ellátott gépeket már okostelefonunkról is elindíthatjuk, sőt tippeket is kérhetünk az ideális programhoz, valamint kielemezhetjük a mosási ciklusokat.
Mindez nem csupán saját háztartásunk fogyasztását befolyásolja, de a saját, és ez által országunk vízlábnyomát is. Ez a mutató az ökolábnyomhoz hasonló, mindössze a közvetlenül elfogyasztott, és közvetve a termék/szolgáltatás előállításához felhasznált vízmennyiséget jelenti. Mindez azt jelenti, hogy a saját vízfogyasztásunkat megtoldja a kimosott ruhamennyiség előállításához felhasználni vélt vízmennyiség is.
Ez utóbbit kevésbé tudjuk magunktól kiszámolni, ám a gépeink átlagos vízfogyasztásával megpróbálkozhatunk. Egy 2010-es gyártású, A+++ energiatakarékos besorolású, elöltöltős mosógép vízfogyasztása egyszeri mosásnál az említett víztakarékos módot használva 40°C-on 64 liter. Ugyanez a mosás normál pamutmosással 90 liter vizet emészt fel. Ha a jelenlegi fővárosi lakossági vízdíjjal, azaz 218,95 Ft/ m3-el számolunk, a takarékos üzemmód egyszeri mosásra 14 Ft-ot jelent, évente pedig heti két mosással minimum kb. 1 345 Ft-ot, ami 6 144 liter víznek felel meg – és jegyezzük meg, közel nem ennyit fogyasztunk, hanem jóval többet. Ehhez viszonyítva egy felültöltős, alacsonyabb (A++) besorolású mosógép éves fogyasztása 9 490 liter is lehet a termékspecifikációk szerint.
Az éves vízfogyasztást tehát kiszámolhatjuk a fenti, egyszerű módon, összehasonlítva gépeink egyszeri, illetve éves fogyasztását. Amennyiben régebbi gép van birtokunkban, már érdemes csere programot is megnézni, melynél hivatalos kalkulátorral tudják nekünk igazolni, hogy megéri egy energiatakarékosabb készülékre cserélni azt. A műszaki áruházlánc elindította a MediaMarkt Háztartásigép-Csere Programját, melynek célja, hogy szélesebb körben is elérhetővé tegye a magasabb besorolású, takarékosabb készülékeket, ezáltal is támogatva a vásárlók tudatosabb döntését.

Kapcsolódó cikkeink