Vizsgálják az amerikai ételfutárok kiszállítási díj emelését

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 04. 15. 10:25

Világszerte megugrott az ételrendelés a járvány miatt, a helyzettel viszont úgy tűnik, hogy néhány szolgáltató visszaélt. Az Egyesült Államokban per indul a GrubHub, a DoorDash, a Postmates és az Uber Eats ellen, mivel a vád szerint az ügyfeleknek most magasabb kiszállítási díjat kell fizetniük, mint a járvány előtt – olvasható az origo-n.

A manhattani szövetségi bíróságon nyújtott be csoportos pert három ügyfél, akik szerint az ételfutár-szolgálatok a járvány alatt megsértették az Egyesült Államok monopólium ellenes törvényét és arra kötelezték az éttermeket, hogy drágábban adják a menün kínált tételeket.

Mindemellett a platformokon történt rendeléseknél a bevétel 10-40 százalékát is elkérik a vendéglátóhelyektől.

A felperesek szerint az éttermek kénytelenek emelni az árakat, mert máskülönben nem tudják kihasználni az olyan szolgáltatások adta lehetőségeket, mint az UberEats vagy a Doordash.

A drágulás hátterében tehát az áll, hogy nagyon magas jutalékot kérnek az ételfutár szolgáltatók, amelyek ezt el is várják az éttermektől a nagyobb profit érdekében.

A három New Yorki-i lakos a károk háromszorosát akarja visszakapni, valamint szeretnék elérni azt is, hogy a vizsgálat terjedjen ki egy hosszabb időszakra, egészen 2016 április 14-ig, mivel nagyjából azóta fordul elő, hogy az ételfutár-szolgáltatások többet számolnak fel az elviteles ételekért, mint ha azokat az ügyfél helyben fogyasztotta volna. (origo)

Kapcsolódó cikkeink