Víz alatti üvegházban terem a saláta
Nyolc méter mélyen a tengerben, víz alatti üvegházban termelnek bazsalikomot, salátát és szamócát Olaszországban. A kísérleti stádiumban lévő projekt célja, hogy csökkenjen a felszíni környezetterhelés, illetve olyan helyeken is lehetővé tegyek a zöldség- és gyümölcstermelést, ahol a domborzati és éghajlati adottságok a mezőgazdasági tevékenységet nehezítik – olvasható az agrarszektor.hu-n.
Olasz mérnökök olyan víz alatti üvegházat találtak fel, amely alkalmas arra, hogy különböző növényfajokat termesszenek benne – írja a www.euronews.com. A kísérletben egyelőre bazsalikomot, salátát és szamócát nevelnek, eddig jó eredményekkel. A vállalkozó kedvű szakemberek célja, hogy olyan zöldség- és gyümölcstermelő technológiát fejlesszenek ki, amellyel szükség esetén csökkenteni lehet a környetetterhelést, illetve olyan helyeken is lehetővé tegyék a gazdálkodást, ahol a domborzati és az éghajlati adottságok nehezítik a felszíni mezőgazdasági tevékenységet, de a víz alatti termelés feltételei kialakíthatók.
Az új gazdálkodási rendszert „Nemo kertjének” nevezik. A víz alatti üvegház nyolc méter mélyen helyezkedik el a víz alatt. Minden egyes bioszféra egy-egy „műanyag ejtőernyőnek” tekinthető, amelyet levegővel töltöttek meg és a tengerfelszínről, illezve LED lámpákból eredő természetes fénnyel világítottak meg. A szakemberek végső célja olyan önfenntartó rendszer létrehozása, amely mindössze minimális építési költséget igényel majd. (agrarszektor.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Van mit veszítenünk és megvédenünk
Fontos felhívni a magyar gazdák figyelmét, hogy van mit veszítenünk…
Tovább olvasom >Jelentősen drágult a búza
A Nemzetközi Gabonatanács februári előrevetítésében az előző szezonét 2 millió…
Tovább olvasom >Üvegházakba szerelt napelemek tehetik hatékonyabbá a növénytermesztést
Olyan napelemes termékcsaládot fejleszt közösen a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >