Visszaüthet a fiatalkori fogyókúra

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 10. 27. 10:10

A fiatal korban elkezdett fogyókúrázás gyakran előkészíti a terepet az egészségkárosító szokások, például az étkezési zavarok számára – írja egy amerikai kutatás eredményeire hivatkozva a a mipszi.hu. Az egyetemista nők 1982 és 2012 között végzett vizsgálata ráadásul a fiatalkori fogyókúra és a későbbi elhízás és alkoholizmus között is összefüggést mutatott ki.

Visszauthet a fiatalkori fogyokura

„Minél fiatalabb korban kezdi el egy nő az első fogyókúráját, annál nagyobb valószínűséggel alkalmaz idősebb korában szélsőséges testsúlyszabályozó magatartásokat, például hánytatást vagy hashajtószedést. Ezek a nők nagyobb valószínűséggel válnak a harmincas éveikben alkoholfüggővé, illetve túlsúlyossá vagy elhízottá is” – számolt be a Floridai Állami Egyetem kutatója, Lauren Holland. A kutatás során, melynek eredményeit a Society for the Study of Ingestive Behavior társaság seattle-i éves konferenciáján mutatták be, a szakértők 1982-ben, 1992-ben, 2002-ben és 2012-ben kikérdeztek 2100 női egyetemi hallgatót (átlagéletkoruk 20 év) fogyókúrázási szokásaikról. Arra voltak kíváncsiak, hogy fogyókúráznak-e, milyen gyakran, mikor kezdték és milyen stratégiákat alkalmaznak, például zsírszegény vagy kalóriaszegény diétát.
A jó hír az, hogy a fogyókúrázás szintje valamelyest csökkent, a fogyókúrázás megkezdésének életkora pedig valamelyest nőtt. 1982-ben a fogyókúrázás megkezdésének átlagos életkora 14,6 év volt, 2012-ben pedig 15,4 év. Általában azonban amikor ezeket a nőket először megkérdezték, nem voltak túlsúlyosak. A szakértők ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy bár kutatásuk kapcsolatot mutatott ki a korai fogyókúrázás és az idősebb kori negatív kimenetelek között, ez még nem bizonyít ok-okozati összefüggést

Kapcsolódó cikkeink