Visszautasította a lengyel élelmiszertermelők bírálatát a cseh miniszterelnök-helyettes

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 02. 11. 10:58

Értelmetlennek nevezte és visszautasította Andrej Babis cseh miniszterelnök-helyettes a lengyel élelmiszertermelőknek azt az aggodalmát, hogy mint az Agrofert holding tulajdonosa és a cseh kormány minisztere, megpróbálja őket kiszorítani a cseh piacról.

Praga

“Ez értelmetlen, és a rosszakarat megnyilvánulása, erre nincs semmiféle befolyásom, az élelmiszeripari termékek vásárlásáról a kiskereskedelem dönt” – mondta hétfőn Prágában Babis, aki az új cseh kormányban pénzügyminiszter és miniszterelnök-helyettes.

A cseh politikus és vállalkozó a Wprost című lengyel hetilap honlapján vasárnap közzétett cikkre reagált.

A Wprost szerint a lengyel élelmiszergyártók attól tartanak, hogy Andrej Babis, az Agrofert mezőgazdasági és ipari holding tulajdonosa, miután miniszterelnök-helyettes és pénzügyminiszter lett, minden eszközt felhasznál arra, hogy kiszorítsa őket a cseh piacról.

“A cseh piacon eladott élelmiszerek mintegy 16 százaléka származik Lengyelországból, mi ezt a piacot lépésről lépésre hódítottuk meg. A csehek nem ruháztak be az élelmiszergyártásba, annak korszerűsítésébe, ehelyett készségesen elfogadták a behozott termékeket. Ennek köszönhetően ma a lengyel élelmiszerek olcsóbbak és jobbak, mint a csehek” – mondta a hetilapnak Andrzej Falinski, a lengyel kereskedelmi és szolgáltatási vállalatok szövetségének igazgatója.

A lengyel élelmiszertermelők állításait hétfőn a cseh élelmiszeripari kamara is visszautasította.

“A Cseh Köztársaság Élelmiszerkamarája alapvetően nem ért egyet a lengyel kereskedelmi és szolgáltatási vállaltok szövetsége igazgatójának nyilatkozatával” – közölte Jarmila Stolcová, a kamara szóvivője.

Kifejtette, hogy a cseh élelmiszergyártók már az uniós csatlakozás előtt több tízmilliárd koronás nagyságrendben ruháztak be az élelmiszeripar korszerűsítésébe, aminek köszönhetően a cseh cégek és termékek az Európa és a világ élvonalába tartoznak.

Stolcová szerint ugyanakkor a lengyel termelők számos esetben nem képesek teljesíteni még az uniós normákat sem, amit több ellenőrzés is bebizonyított.

A cseh és a lengyel élelmiszergyártók között már évek óta éles vita folyik, s ezt a két ország szakminisztereinek sem sikerült eddig megoldania. (MTI, Kokes János)

Kapcsolódó cikkeink