Visszatér a libamájas burger a McDonald’s-ba

Szerző: Trademagazin Dátum: 2025. 02. 05. 11:29

Február 5-től a hazai McDonald’s éttermekben ismét kapható a lánc egyik legsikeresebb és egyben egyik legkülönlegesebb hazai fejlesztésű szendvicse, a grillezett libamájjal készülő Maestro Goosey Gustav. Már megszokott, hogy a Meki időről-időre limitált kiadású specialitásokkal rukkol elő, de azt talán kevesebben tudják, hogy a hazai promóciós ajánlatokat legtöbb esetben a hazai termékfejlesztő csapat állítja össze. A libamájas különlegesség visszatértének alkalmából összegyűjtöttünk néhányat a legérdekesebb vagy éppen legmaradandóbb Magyarországon fejlesztett fogásokból is.

Visszatér a Maestro Goosey Gustav!

McFarm: a hazai klasszikus

Az elsők között érdemes megemlíteni a sertéshúsos McFarm szendvicset, amit a 2000-es évek elején alkottak meg a cég termékfejlesztői. Az új íz olyan sikeres lett, hogy azóta is a hazai menü egyik állandó eleme, sőt mi több, Európa-szerte számos más országba is exportálta az ötletet a magyar vállalat.

McFarm

Hungarikumok a menün

A 2010-es évek közepén egy igazi hungarikumból készült a szürkemarhás szendvics, amely kakukkfüves és paprikás verziókban színesítette a vállalat termékportfólióját. A lánc azzal a nem titkolt céllal alkotta meg ezt a szendvicset, hogy egy új közönség, a Meki-rajongók körében népszerűsítsék a szürkemarhát. A kezdeményezés végül egy hortobágyi fajfenntartó tenyészet segítségével valósulhatott meg. A nagyon sikeres promóció termékeit a 2013-as Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon is bemutatták.

Szürkemarha burger

A McDonald’snál nemzetközi szinten is ritkán látott különlegesség volt az a szendvics is, ami a szokásostól eltérően nem húspogácsát, hanem három darab Hartai kolbászt tartalmazott. Az ötlet a hazai McDonald’s egyik franchise partnerétől származott, aki jól ismerte ezt a magyar kolbászkülönlegességet. A szendvics nemcsak igazán hazaira, de nagyon finomra is sikerült.

Kolbászburger

Olyan is előfordult már, hogy egy magyaros ötlet egyenesen a vállalat egyik beszállító partnerétől érkezett. A nemrégiben debütált Erős Pistás szendvics gondolatával az étteremláncnak a kezdetektől, azaz több mint 35 éve szószokat szállító Univer állt elő. Az egyik legsikeresebb termékük, az Erős Pista és az ebből készült csípős szószok a két vállalat együttműködésének eredményeként az elmúlt években már kétszer is bekerültek a McDonald’s szendvicseibe és sajtfalatkáiba, emellett tálkás szósz formájában az étteremlánc állandó kínálatának részévé váltak.

ErősPista Burger

Ínyenc alapanyagok hamburgerbe? Miért is ne!

Az évek során számos érdekes, egyedi hazai ötlet került be a kínálatba a McDonald’s prémium Maestro szendvicsvonalán. A vendégek szívesen fogadtak olyan különlegességeket is a hamburgerükben, mint a szarvasgomba, a rókagomba, vagy a garnéla. Természetesen ide sorolhatjuk a libamájat is, ami most hatodik alkalommal kerül vissza a menüre.

A magyar libamáj meghatározó szereplő a világpiacon. Itthon ennek az összetevőnek a jelentős része hagyományosan az Alföldről származik, így van ez a McDonald’s által használt, hízott libamáj esetében is, amely Kiskunfélegyházáról érkezik az éttermekbe.

A szendvics fejlesztésének különlegessége, hogy nem csupán a receptúrát kellett előkészíteni hozzá, hanem azt is, miként kerülhet be a libamáj a Meki rendszerébe, valamint meg kellett határozni a szigorú beszállítói előírásokat is. Ennek oka pedig az, hogy Magyarországon kívül a McDonald’s-ban a világon sehol sem használtak akkor még libát termékeikben. Egy speciális hőmérséklet-monitorozó berendezés segítségével végezték el a maghőmérséklet-ellenőrzéseket, hogy az éttermekben ízletes, és biztonságosan fogyasztható libamáj süljön. Ezután következhetett csak egyáltalán annak a kitalálása, mi kerüljön a szendvicsbe a libamájon kívül. A termék nagyon sikeresnek bizonyult, hiszen ismerős ízvilágban kínált a vendégeknek egy olyan ételt, ami szinte már luxuscikknek számít.

Kapcsolódó cikkeink