Visszarendeződik a kereslet az általános tisztítószerek irányába

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 09. 27. 08:00

Átrendeződtek a fogyasztói szokások a takarításhoz kötődő termékkategóriákban. A válság hatására kevesebb tisztítószert és eszközt vásárolnak és használnak a háztartások. Csak az innovatív, a környezetbarát és a saját márkás megoldások tudtak némiképp növekedni. – A gazdasági válságnak és a válság hatására változó fogyasztói szokásoknak a háztartási tisztítószerek piaca az egyik vesztese – állapítja meg Veress Tibor, az Unilever Trade Category Managere, az értékesített volumen adatainak vizsgálata alapján (Forrás: Nielsen, 2009. január–június). – Általánosságban elmondható, hogy ezért elsősorban a csökkenő penetráció a felelős. A kategóriák és szegmensek közül azok tudtak jobban teljesíteni, ahol releváns újdonságok jelentek meg. Gyártók és márkák közül pedig azok, amelyek a legszélesebb vásárlói, fogyasztói igényt tudják lefedni.
A kereskedelemben jelentős változás volt a saját márkás termékek megítélésének pozitív irányú elmozdulása. Következménye, hogy – a hard diszkontok megnövekedett súlyával párhuzamosan – a private label részesedése szinte minden piacon növekedett.

Keresettebb grátiszok
Szőts Nóra, az Unilever Magyarország Kft. Category Operations Assistant Managere szerint igaz, hogy a fogyasztók a válság hatására a pénztárcakímélő megoldásokat keresik, de a hatékonyság továbbra is fontos szempont számukra. A régi, tradicionális praktikák ismét előtérbe kerülnek – például az ecet használata vízkő eltávolítására – , és jellemző a tisztítószerek hígítása is, amely lehetővé teszi a hoszszabb ideig tartó termékhasználatot.
Az olcsóbb árfekvésű általános tisztítószerek ismét teret kapnak a specializált, egy-egy felület tisztítására alkalmas, prémium árkategóriájú termékekkel szemben. A kézi mosogatószer piacán realizált növekedés is erre a folyamatra vezethető vissza, hiszen a különböző funkcionális szerek megjelenése előtt nagyon sok háziasszony a mosogatószert használta felmosásra, felülettisztításra is. A tisztítószerpiac alszegmensei között tehát jelentős át- és visszarendeződés zajlik napjainkban.
– Fogyasztói kutatásainkra támaszkodva úgy tapasztaljuk, hogy a vásárlók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az ár-érték alapú gondolkodásmódra, tisztítószervásárlás során – folytatja az Unile
ver szakembere. – A gazdasági visszaesés okán a nagy kiszerelésű termékek, ingyenes túltöltések lettek még keresettebbek. Ilyen közkedvelt cikk például a Cif súrolókrém 500ml+250ml grátisz kiszerelése.
Népszerűek még a hozzáadott értékkel bíró, ajándékot tartalmazó ajánlatok, virtuális vagy fizikai termék-összecsomagolások.

Őszi állj a baciknak
A márkagyártók általában az őszi vagy a tavaszi nagytakarítás heteire időzítik termékbevezetéseiket, országos és láncra szabott promócióikat, multipack-akcióikat. Ilyenkor látványos raklapszigetekkel, gondolavéges kihelyezésekkel, displayekkel vonultatják fel választékukat, rendkívül kedvező ajánlataikat. Mindezek szellemében az
Unilever idén ősszel vezeti be a WC-tisztítók piacára a Domestos Baci-Stop névre keresztelt termékcsaládot, amely három illatban és kétféle kiszerelésben – kosaras és utántöltő duopack – lesz kapható. Technológiai innováció, hogy a termékcsalád egy olyan új összetevőt is tartalmaz, amelynek köszönhetően rendkívül hatékonyan pusztítja még az olyan baktériumokat is, mint az E-coli és a szalmonella.

Takarítóeszközök a spórolási lista élén
„Nem véletlen, hogy a házimunka kifejezésben a ‚munka’ van a szó végén, hiszen ez az utolsó dolog, amit az ember otthon csinálni szeret” – jegyzi meg a Vileda honlapján Sárosi Julianna, a Freudenberg Háztartási Cikkek Bt., közismerten a Vileda hazai forgalmazójának ügyvezető igazgatója. „Ráadásul a munka szavunkat a szláv múka, azaz kín szóból eredeztetik. Sok háziasszonynak nem kell elmagyarázni, miért.” A takarítás kategóriájában megjelenő vállalatok termékeikkel a házimunkára fordítandó időt igyekeznek lerövidíteni, így egyre fejlettebb és korszerűbb eszközöket és tisztítószereket kínálnak. A háziasszonyok azt is tudják, hogy tisztaságban könnyebben megteremthető a családi harmónia, hiszen higiénikus környezetben öntudatlanul is jobban érzi magát a hazatérő vagy a vendég, így végül is busásan megtérül a házimunkára fordított idő és energia.
A takarítóeszközök kategóriája, sok máshoz hasonlóan, csökkent az elmúlt egy év során. Az olcsóbb termékek szegmense arányaiban megnőtt az eladási volumenek tekintetében, míg a prémium kategória csökkent. Ezáltal viszont a teljes piac értékben csökkenést mutat. A változások hátterében itt is a gazdasági visszaesés negatív hatása húzódik meg.
– Sajnos a takarítóeszközök nem a legfontosabb dolgok az emberek életében – összegzi a tapasztalatokat Buczkó Márta, a Vileda marketingmenedzsere –, ezért ezek azok a termékek, amelyeken először kezdtek el spórolni a háztartások. Vagy alacsonyabb minőséget vásárolnak, vagy ritkábban cserélik az elhasználódott termékeket, ami a kifejezetten tartós Vileda termékek esetében könnyen meg is tehető.

Vissza a természethez!
Új, nemzetközi szlogen a vásárlók szívéhez és pénztárcájához a fenntartható fejlődés. A trend a tőlünk nyugatabbra fekvő országokból indult, de elérte Magyarországot is. Úttörőként a Vileda vezetett be egy olyan, Naturals névre hallgató termékválasztékot, amely megújuló erőforrásokból, illetve újrahasznosítható anyagokból készül.
– Elsőként a törlőkendők és szemeteszsákok szegmenseiben jelenünk meg, de ez a tendencia folytatódni fog, és az egész kategóriában sokféle terméknek jelennek majd meg a „zöldebb” változatai – tekint előre Buczkó Márta. – A változás oka az, hogy egyre többen szembesülnek a tényekkel – például környezeti katasztrófák, árvizek, üvegházhatás stb. –, hogy az emberiség elszennyezi és kizsákmányolja a környezetét, ami visszahat saját, közvetlen környezetünkre is. Emiatt egyre többen hajlandók bizonyos árprémiumot fizetni a környezetbarát termékekért, hogy hozzájárulhassanak a negatív tendencia visszafordításához. A gyártók pedig igyekeznek megoldani úgy a környezetbarát termékek előállítását, hogy az költségben és árban minél közelebb legyen a hagyományos termékekhez.
A fejlesztések egyik iránya tehát a környezetbarát termékek előállítása. Ez is bizonyítja, hogy ha a gyártók tudnak olyan új termékeket biztosítani a fogyasztók számára, amelyek felkeltik az érdeklődésüket, és amelyek további segítséget nyújtanak a háztartási munkákban, mindenképp pozitív hatással lesz a teljes piac, a márka és a kereskedőpartner forgalmára is.
Ilyen újdonság volt a korábban említett Vileda Naturals termékválaszték is, amelynek további bővítését tervezik. Másik újdonságuk a Spray Fresh toalettszett, ami egy egyedi termék a piacon. WC-kefe és higiénikus szagtalanító spray, ami egyben légfrissítőként is funkcionál a mellékhelyiségben, de vízkőlerakódás-gátló hatással is rendelkezik.

Kapcsolódó cikkeink