Visszaesett a kiskereskedelmi forgalom Csehországban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 12. 07. 11:10

Éves összehasonlításban októberben 0,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom Csehországban. A havi szintű csökkenés 1,9 százalékos volt – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal Prágában.

Az iparcikkek forgalma visszaesett, míg az élelmiszerekből többet adtak el, mint korábban. Ez nagymértékben a koronavírus-terjedése elleni kormányzati intézkedések következménye, miután a nem élelmiszereket árusító üzletek jelentős része októberben zárva tartott.
Szeptemberben a kiskereskedelmi forgalom stagnált, az augusztusi szinten maradt. A kiskereskedelem októberi csökkenése alacsonyabb, mint azt a piaci elemzők várták.
„Nagyon visszaesett a ruházati cikkek és a lábbelik eladása (36,5 százalék), a sportra, kultúrára, szabadidő eltöltésére szolgáló kellékek forgalma (18,8 százalék). A másik oldalon nőtt az élelmiszerboltok és a drogériák forgalma, mintegy 31,5 százalékkal” – mondta Marie Bousková, a statisztikai hivatal szakigazgatója újságíróknak.
Az internetes üzletek és a csomagküldő szolgálatok forgalma éves összehasonlításban októberben 31,5 százalékkal emelkedett. Piaci szakértők arra számítanak, hogy a karácsonyi bevásárlások jelentős része az idén szintén áttevődik az internetre. (MTI)

 

Kapcsolódó cikkeink