Visa: lassult a fogyasztói költések növekedése az EU-ban

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 12. 01. 12:40

Az Európai Unió országaiban a fogyasztói költések átlagosan 0,5 százalékkal nőttek az idei év harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához képest a második negyedévben tapasztalt erőteljesebb, 2,1 százalékos bővülést követően – közölte a Visa Europe csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a növekedés üteme 2010 negyedik negyedéve óta az idei év harmadik negyedévében volta a leglassúbb.

A Visa Europe EU Fogyasztói Költések Barométere szerint annak ellenére, hogy az Európai Unió egészét tekintve a fogyasztói költések 8 egymást követő negyedévben folyamatosan emelkedtek, az EU 27 tagállama közül 21 a költések visszaesését regisztrálta a második negyedévben elért eredményeihez képest.

Az EU három legnagyobb gazdasága – Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság – mind relatív visszaesést szenvedett el a költések terén a második negyedévhez viszonyítva, szemben több közép-kelet-európai országgal, ahol folytatódott az erőteljes növekedés.

Csehországban és Szlovákiában egyaránt 5,6 százalékos növekedést mértek.

A spanyol fogyasztói kiadások meglepő mértékben, 2,5 százalékkal nőttek az előző év ugyanezen időszakához képest, míg Olaszországban csekély mértékű, 1 százalékos csökkenést regisztráltak.

A közlemény szerint a Visa Europe EU Fogyasztói Költések Barométere nem kilátásokon vagy előrejelzéseken, hanem aktuális költési adatokon alapul, amelyeket a Visa kártyák számának változásával, a fogyasztói fizetési preferenciák alakulásával és az infláció mértékével korrigálnak. A barométer pontos képet ad az EU valós fogyasztói költéseiről, amelyek mindinkább a kártyás fizetés irányába tolódnak el. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink