Víruskezelés otthon

Szerző: Trademagazin Dátum: 2020. 03. 19. 12:46

Megkaptuk a leckét, teljesíteni kell a feladatot. Maradj otthon!

Nem is könnyű, pedig első olvasatra és egy-két napra még megjárja, élvezzük is a kvázi semmittevés perceit. Mindenre lenne idő, ha lenne kedvünk belefogni.

Dr. Csík Klára
ügyvezető-tulajdonos
Karrier&Stílus

Velem is így van ez. Bár lassan a veszélyeztetett korosztályhoz tartozom, de még mindig nagyon aktív vagyok. Legalábbis a gyerekeim ezt mondják. Maradj nyugton!

Számomra ez egy nehéz időszak, és gondolom, valamennyiünknek. Írom a leveleket, kapom is, válaszolok, de igazából semmi sem sürgős.

A fontos, hogy legyen kaja, változatos, bár érdemes a vacsorát meggondolni, hogy a plusz kilók száma ne nőjön arányosan az itthon töltött napok számával.

Nem kell mindent azonnal felfalni, amit begyűjtöttünk, gondolva a szűkösebb, bár remélhetőleg nem bekövetkező időkre is.

FIFO rendszer itthon, amit régebben vettünk, azzal kezdjük, és a frissebb, de nem tartós ételeket együk. A többi várhat. Érdemes heti étrendet készíteni, hogy a változatosság, mely a háziasszony tervezési modelljének eredménye, sokáig megmaradhasson. Menüvariációk: sokféle ötlet, recept megvalósítása valódi kihívás, amely nemcsak munka, hanem örömet is okoz.

Tehát a feladat adott, itthon – hatékony, tervszerű, értelmes elfoglaltság, amely segíti a túlélést és a jövőbeni feladatok megoldását. Ez a jelenlegi családi, egyéni és kollektív, fenntartható itthoni fejlődés.

Hogyan?

A megszokott rendszerek itthon is működnek tovább.

Reggel szokott időben felkelés, tisztálkodás, szellőztetés, reggeli készítés. Oké, jöhet egy rész a kedvenc sorozatból, lazíthatunk a rendszeren, ha már itthon vagyunk és holnap is itthon leszünk, majd holnapután is. Meddig? – kérdezhetnénk, de a választ még a legokosabbak sem tudják. Új helyzet, új élet, új életfelfogás.

Utána érdemes 1-2-3 órát munkával tölteni, ami lehet akár házimunka, takarítás, rendrakás is.

Fontos, hogy érezzük, nem vagyunk egyedül ilyen helyzetben sem, tehát telefon a családi, baráti körrel, esetleg 1-2 ügyféllel, akivel megbeszélhetünk munkatémákat is. Most van itt az idő a szelektálásra, tervezgetésre, új stratégiák készítésére.

Persze belefér a pihenés, relaxáció, feltöltődés, jó beszélgetés is, ami során új ötletek, szinergiák jönnek elő, amelyekre a rohanó mindennapi munka során nem is gondolunk, mivel nincs rá idő. Felfedezhetünk meglepő dolgokat, jobban megismerhetjük családtagjainkat és ismerőseinket, akik hasonló cipőben járnak.

A női jellemvonások most előtérbe kerülnek, mert a férfiak többsége szinte tanácstalan ilyenkor, mit csináljanak. A nő segít az otthoni rend kialakításában. A nő a család motorja, ebben az időszakban is kulcsszerepünk van. Mit vásároljunk, hogyan rakjuk el, hogy hozzá is férjünk, amikor szükség van rá. Mit együnk, mit főzzünk, mit csináljunk stb. – ezek a kérdések most felértékelődnek.

Nem kis semmiségek, hanem fontos dolgokká váltak, mert a mindennapok igenis fontosak, csak a kvázi normál életmenetben nem törődünk vele. Pláne, ha gyerekek is nyüzsögnek otthon, és kert sincs, külön feladat az ő foglalkoztatásuk és menedzselésük a mindennapos ismétlésben.

Az online vásárlás, tanulás, kommunikáció jelentősége robbanásszerűen terjed, és az idősebb generációk is megtanulják értékelni, használni. Nincs mese, fejlődni kell, a tanulás életünk végéig tartó folyamat, amelyre ez a mostani időszak rátesz egy lapáttal.

A kapcsolattartás új fordulatokat vesz, felértékelődnek a most is kapcsolatot kereső, segítőkész ismerősök, haverok, és újra meg újra a család, amelynek egysége még szorosabbá válhat, ha jól kezeljük a jelenlegi helyzetet.

Vigyázzunk magunkra, egymásra, a környezetünkben élő emberekre – ez a mottó, szlogen, jelmondat egyre sűrűbben elhangzik, és most már a tartalom is benne van, mert ráébredünk, hogy a pénz uralta világban az emberi kapcsolatok számítanak.

Élünk, túlélünk és haladunk tovább. Az út más lesz, mert a változások jellemzője, hogy amint lecsengenek, a korábbi helyzet eredeti állapotában nem tér vissza.

Mi is változunk, nemcsak a környezet. A feladat, hogy a változásból a legjobbat hozzuk ki a jövőre nézve, ki-ki a maga környezetében, családjában, kapcsolataiban.

A mai menü paprikás krumpli frankfurti virslivel és fejes salátával, utána még maradt zserbó. Persze 2 napra főztem – a többi 2 nap múlva kerül sorra.

 

Dr. Csík Klára

ügyvezető-tulajdonos

Karrier&Stílus

Kapcsolódó cikkeink