VIMOSZ: a SZÉP Kártya védelmében

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 11. 13. 10:37

A SZÉP Kártya (Széchenyi Pihenőkártya) 2011-es bevezetése növekedési pályára állította a belföldi turizmust: mind a szálláshelyadók, mind a vendéglátók jelentős többletbevételhez jutottak, és a rendszer jelentősen hozzájárult az ágazat kifehéredéséhez. A VIMOSZ (Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége) aggodalmát fejezi ki a béren kívüli juttatások, különösen a SZÉP Kártya közterheinek 2015 évre előjelzett növekedése miatt.

SZeP szallasA napvilágot látott 2015-ös adó- és járulék törvények tervezete szerint a cafeteriát, így a SZÉP Kártyát is sújtó EHO (Egészségügyi Hozzájárulás) mértéke 14%-ról 27%-ra növekszik. Mivel a juttatást a szuperbruttósítás mellett SZJA is terheli, így a munkáltató által fizetendő közteher 35,7%-ról 51,17%-ra emelkedik.

A második Orbán-kormány hatékony eszköze volt a turizmus támogatására a SZÉP Kártya, amely a belföldi szállásbevételek 25%-át adta és számottevő volt a vendéglátóiparra gyakorolt hatása is. Egyes vidéki, jellemzően magyar tulajdonú, kisvállalati formában üzemelő szállodák számára a SZÉP Kártyával fizetett bevételek a teljes forgalom 50-80%-át is elérték.

A VIMOSZ úgy ítéli meg, hogy a fenti közteher-növekedés elveszi a munkaadók kedvét a SZÉP Kártya alkalmazásától, és ez kedvezőtlen hatással lehet a belföldi turisztikai és vendéglátós keresletre, annak országhatáron belül tartására és az iparág kifehérítésére. A szövetség sérelmezi, hogy a kis- és középvállalkozásokra gyakorolt kedvezőtlen hatások és a várható foglalkoztatási visszaesés vizsgálata nélkül született a tervezet.

Ennek alapján a szövetség javasolja a SZÉP Kártyára vonatkozó szabályozás változatlanul hagyását a 2015-ös évre.

Kapcsolódó cikkeink