Villány térségében is megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége – fokozott védekezésre hívja fel a figyelmet a Nébih
A szőlő aranyszínű sárgaság betegséget okozó Grapevine flavescence dorée (FD) kórokozó jelenleg 12 vármegyében már igazoltan jelen van, 22 borvidékből pedig immár 15 érintett. Ugyanis elérte a Villányi Borvidéken található Harkány települést is. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felhívja a figyelmet a súlyos növényegészségügyi kárt okozó betegség és terjesztő vektora elleni védekezésre.

(Fotó: Pixabay)
A történelmi jelentőségű Villányi Borvidéken található fehér- és kékszőlő fajták közül nagy számban fordulnak elő a szőlő aranyszínű sárgaság betegségre fogékony fajták (pl.: Chardonnay, Sauvignon blanc, Cabernet sauvignon, Pinot noir). Így védelmük érdekében fontos a karantén besorolású fitoplazmás betegség tovább terjedésének megakadályozása.
A védekezés és a betegség terjedésének megállítása csak hatékony prevenciós intézkedésekkel valósítható meg
Ezért a Nébih felhívja a szőlősgazdák figyelmét a betegség súlyos növényegészségügyi és gazdasági kockázatára, valamint a terjesztő vektor, az amerikai szőlőkabóca elleni védekezéshez szükséges aktuális teendőkre. Az eddigi intézkedéseknek köszönhetően, az ország északi részén levő történelmi borvidékek továbbra is mentesek a kórokozótól. Azoknak a szőlősgazdáknak, akik nem ellenőrzött szaporítóanyagot vásárolnak és használnak fel vagy elmulasztják a szőlőkabóca elleni védekezést, fokozottan számolniuk kell a károsító megjelenésének kockázatával. Amennyiben a károsító megjelenik, hatósági növényegészségügyi intézkedéseket von maga után. A témában minden fontos információ elérhető a Nébih tematikus aloldalán: https://portal.nebih.gov.hu/amerikai-szolokaboca
Nébih
Kapcsolódó cikkeink
Kedvező tapasztalatokkal zárult a nyári Nébih-ellenőrzések első szakasza
Kedvező tapasztalatokkal zárult a nyári szezonális ellenőrzés első szakasza. A…
Tovább olvasom >Megérkeztek a nyári ellenőrzések első szakaszának eredményei
Lezárult a nyári szezonális ellenőrzés első szakasza. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági…
Tovább olvasom >Paradicsom, a sokoldalú alapanyag – tartósítsuk biztonságosan a Nébih ajánlásával
A paradicsomot a gasztronómia egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb alapanyagaként tartják…
Tovább olvasom >További cikkeink
Kezdő vállalkozóknak indít díjmentes képzést a Kamara
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a területi kamarák közreműködésével…
Tovább olvasom >Rekord magasságba szökött a svájci Lidl sajtexportja tavaly
Tizenöt éves fennállásának legerősebb évét zárta a svájci Lidl sajtexport…
Tovább olvasom >Alkoholmentes sörbe invesztál Robbie Williams
Robbie Williams személyében befektetőt kapott az ausztrál Heaps Normal alkoholmentes…
Tovább olvasom >