42 ezer „beülős” pizzéria működik Olaszországban
Az olasz nemzeti eledelnek számító pizzának egyre nagyobb a sikere az egész világon – derült ki az olasz vendéglátósokat tömörítő Fipe hétfőn közölt adataiból, amelyeket a Nápolyban rendezendő pizza világbajnokság alkalmából tettek közzé.
A már kétezer évvel ezelőtt az ókori Pompejiben is sütött tésztaspecialitás tavaly 62 milliárd eurós üzlet volt a világon. A pizza-piac 78 százalékát még mindig Európa – Olaszország, Németország, Franciaország és Spanyolország – adja.
A pizza titka az, hogy „egyszerű, ízletes, gyors és gazdaságos” – állapította meg a Fipe felmérése. Olaszországban hetente 56 millió, évente 3 milliárd pizza fogy el. Étteremben és otthon a kerek formájú pizzát fogyasztják, de egyre népszerűbb a kockára vágott és utcán fogyasztható pizza is, amely a legnépszerűbb utcán árusított ételekkel versenyzik.
Itáliában 42 ezer „beülős” pizzéria működik, 21 ezer utcai fogyasztásra árulja a pizzát. Összesen százezer embert foglalkoztatnak, ezek hatvanöt százaléka olasz, a többiek észak-afrikaiak és kelet-európaiak. A kerek pizza átlagos ára Olaszországban hat euró ötven cent. A pizzát a legdrágábban Milánóban, a legolcsóbban Nápolyban és a még délebbi Reggio Calabriában árulják, ahol egy paradicsomos, mozzarella-sajtos margherita pizzáért három eurót kérnek.
(MTI, Sárközy Júlia)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Protechtor Future Summit: A gazdasági-politikai szakértők már az összeomlást várják, a cégvezérek körében viszont töretlen az optimizmus
Klímaváltozás, járványok, erőforráshiány, biztonsági fenyegetések – válságok mindig is voltak,…
Tovább olvasom >Itt van most Európa legolcsóbb karácsonyi vására
Az erdélyi Nagyszeben karácsonyi vására mára Európa egyik legkedveltebb adventi…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >