Világszerte a fogyasztók legnagyobb részének (13 százalék) fő gondja, hogy növekszik az élelmiszerek ára

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 14. 17:23

Magyarországon több mint négyszeresére nőtt azok aránya, akiknek az élelmiszer árak emelkedése jelenti a legnagyobb gondot, a következő hat hónap során. Amíg a Nielsen piackutató vállalat tavalyi nemzetközi felmérése során a magyar válaszadók 3 százalékát nyugtalanította leginkább, hogy drágulnak az élelmiszerek, addig idén 13 százalék nyilatkozott így. Arányuk ugyanakkora, mint a globális átlag.

Hazánkban főleg a hitelek miatt aggódnak legtöbben; a megkérdezettek 16 százaléka. Második az élelmiszer árak növekedése és a munkahelyek biztonsága, egyaránt 13 százalékos említéssel. Szorosan utánuk a gazdasági helyzet nyugtalanítja a magyar fogyasztók 12 százalékát; ugyanannyi, mint az energiaszámlák egyre nagyobb összege.

Mivel drágulnak az élelmiszerek, világszerte megfigyelhető, hogy a háztartások jövedelmük egyre nagyobb részét kénytelenek ennivalóra költeni. Magyarországon azonban nem csak ez a tény alakította át a fogyasztók gondolkozását, hanem a hitel problémája is. Nálunk a hitel az ötödik helyről lett első, egyik évről a másikra. Az élelmiszerek emelkedő ára, 3 százalékos említéssel kilencedik helyen állt a tavaly első negyedévi megkérdezés eredményeként, és onnan került a második helyre.


Hazánkban négy éven keresztül, így tavaly is a munkahelyek biztonsága állt a fő gondok között az első helyen (16 százalék); múlt évben a gyerekek neveltetése és biztonsága, valamint a növekvő energiaszámlák előtt (14-14).

Globálisan, 55 ország átlagában az élelmiszer drágulása miatt aggódók átlagos aránya, a tavalyi 5-ről 13 százalékra nőtt. Ezzel megelőzi a korábban élen állt gazdasági helyzetet, amit legutóbb a válaszadók 11 százaléka említett. Utána következik a munka és magánélet egyensúlya 9, növekvő üzemanyagárak, egészség, továbbá a munkahelyek biztonsága 8-8 százalékkal.

Figyelemre méltó, hogy a hiteleket fő problémájuknak Európában csak Magyarországon nevezték legnagyobb arányban a megkérdezett fogyasztók. Hazánkhoz hasonlóan, egyaránt 16 százalékos a mutató Romániában és Írországban is. De előbbiben a munkahelyek biztonságát a válaszadók 23, míg utóbbiban a gazdasági helyzetet 22 százaléka nevezte meg.

Néhány európai országban kimagaslóan sok fogyasztó aggódik a növekvő élelmiszer árak miatt: Lengyelországban 21 százalék, Ukrajnában 16, Észtországban és Litvániában pedig 15 százalék.

Nagyon magas arányt tárt fel a kutatás Görögországban a munkahelyek biztonsága, illetve a gazdasági helyzet miatt aggódóknál; 28, illetve 23 százalékot.

A franciáknál 20 százalék nagyon tart a háztartási energia árának emelkedésétől.

Az üzemanyag drágulása Európában leginkább a britek és a litvánok 11 százalékát és a németek 10 százalékát nyugtalanítja.

Ausztriában a legtöbb válaszadónak egészsége okozza a fő gondot (11 százalék),

Kapcsolódó cikkeink