Világot átívelő borászati összefogás – bemutatjuk a The Global AVA nemzetközi szervezetet
A kaliforniai Livermore-völgyi Borászati Közösség 2025. február 26-án bejelentette a The Global AVA, azaz a Globális Kézműves Borászok Szövetségének megalakulását. Az alapító tagok közé kilenc kiemelkedő borvidék csatlakozott a világ minden tájáról, köztük Magyarországról a Badacsonyi borvidék is az alapító tagok között van.
2025. február 26-án tartott online sajtókonferenciát a Livermore-völgyi Borászati Közösség (Livermore Valley Wine Community), amely során bemutatásra került az új nemzetközi szervezet, a Globális Kézműves Borászok Szövetsége, azaz a The Global AVA (The Global Artisan Vintners Alliance). A The Global AVA-t azért hozták létre, hogy egy a partner borvidékek számára kölcsönösen előnyös és fenntartható szövetség alakuljon meg, amely összefogja a világ több pontján elhelyezkedő borvidékeket. A partnerek közti tapasztalatcserével és jó kapcsolat ápolásával egymást erősítve tudnak fejlődni a résztvevő borvidékek.
Az alapító borvidékek közé kilencen csatlakoztak:
- Livermore Valley Wine Community, Kalifornia;
- Texas Hill Country Borászatok, Texas;
- Chilecito, Argentína;
- Dalmácia, Horvátország;
- Chinon, Franciaország;
- Alentejo, Portugália;
- Vale dos Vinhedos, Brazília;
- Badacsony, Magyarország;
- és Ensenada, Baja California, Mexikó.
„Az egész Livermore-völgyi Borászati Közösség nevében büszkék vagyunk arra, hogy mi kezdeményeztük a The Global AVA létrehozására irányuló törekvéseket” – mondta Brandi Lombardi, a Livermore-völgyi Borászati Közösség ügyvezető igazgatója. „Kalifornia egyik legrégebbi borvidékeként, Livermore-völgy gazdag borászati hagyományokkal rendelkezik, de az új technikák és az újabb generációs borászok is képviseltetik magukat. Ez a szövetség lehetővé teszi valamennyi partnerrégió számára, hogy bővítse a borászok és a borászatok lehetőségeit, valamint a turizmus fellendítését a saját régiójukban.”
A The Global AVA támogatja a borászok, borászati szövetségek, kormányzati képviselők, turisztikai és gazdaságfejlesztési szervezetek, valamint üzleti szövetségek közötti nemzetközi együttműködést és információcserét. A partner borvidékek képviselői aktívan részt vesznek a szakmai fejlődési lehetőségekben, mellyel elősegítik a résztvevő borvidékek globális jelenlétének növekedését is.
„Megálmodtam egy globális borvidéki partnerekből álló hálózat létrehozását, és örömmel látom, hogy ez a csapatom és a Livermore-völgyi Bortermelők Egyesületének kemény munkája révén meg is valósulhatott” – mondta David Haubert, Alameda megye 1. kerületi felügyelője. „Ez a szövetség óriási értéket és innovációt fog jelenteni a jövőben, így izgatottan várom, hogy részese lehessek ennek az úttörő kezdeményezésnek.”
A szövetség céljai és előnyei:
- Együttműködés és tapasztalatcsere – a partner borvidékek borászai, szakmai szervezetei és turisztikai szakemberei számára,
- Innováció és szakmai fejlődés – borászati technikák, fenntarthatósági módszerek, csereprogramok és közös marketingstratégiák kidolgozása,
- A borvidékek globális jelenlétének növelése – közös promóciók, rendezvények és turisztikai lehetőségek.
„Legfőbb célunk a Global AVA-hoz való csatlakozással, hogy nemzetközi szinten növeljük a Badacsonyi borvidék ismertségét, és kiemeljük annak egyedülálló jellegzetességeit. Míg Magyarországot külföldön elsősorban a Tokaji borvidékről ismerik, szeretnénk, ha a globális közönség Badacsonyt is megismerné különleges, minerális borairól és egyedi, vulkanikus terroirjáról. Alapító tagként kivételes lehetőségnek tartjuk, hogy hasonló szemléletű borvidékekkel működjünk együtt, tudást cseréljünk, és erősítsük jelenlétünket a nemzetközi piacokon. Meggyőződésünk, hogy a tapasztalatok és bevált gyakorlatok megosztása nemcsak hatékonyabbá teszi boraink népszerűsítését, hanem hozzájárul ahhoz is, hogy szélesebb körben beszéljünk a kis- és közepes méretű borászatok szerepéről, valamint a regionális borörökség megőrzésének fontosságáról.” – mondta Szászi Titanilla (Szászi Birtok), a Global AVA badacsonyi kapcsolattartója. Titanilla a WINTOUR mesterképzés szakmai gyakorlatát Livermore-ban töltötte, és európai kapcsolataival segítette a The Global AVA elindulását.
A továbbiakban a szövetségben résztvevő partner borvidékek kéthavonta online meetingeken vesznek részt, ahol egy aktuális téma megbeszélésével osztják meg tapasztalataikat egymással. A 2025. február 6-án tartott első megbeszélésen többek között szó esett a 2024. évi szüret tapasztalatairól, illetve a jövőbeni közösségi média platformok létrehozásáról.
A The Global AVA-vel és a tagsági lehetőségekkel kapcsolatos további információk iránt érdeklődő borvidékek Brandi Lombardit kereshetik a executivedirector@lvwine.org címen.
The Global AVA közösségi platformok:
Magyarországi sajtókapcsolat:
- Illés Zoltán
Badacsonyi Borvidék – Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület
badacsonypress@gmail.com - Szászi Titannila
Szászi Birtok
szaszibirtok@gmail.com
A The Global AVA partnerborvidékeket az alábbi személyek képviselik sajtómegjelenésekkel kapcsolatban:
- Livermore Valley Wine Community, Kalifornia
mediarelations@lvwine.org - Texas Hill Country, Texas
January Wiese, January@TexasWineTrail.com - Chilecito, Argentína
Catalina Gomez Ticac, camarariojanadeproductores@gmail.com - Dalmácia, Horvátország
Monika Provic, monika@vinodalmacije.com - Chinon, Franciaország
Emilie Leduc, contact@m2rp.com - Alentejo, Portugália
Paula Nunes, paulanunes@vinhosdoalentejo.pt - Vale Dos Vinhedos, Brazília
Bárbara Salvatti, barbara@exatacomunica.com.br - Ensenada, Baja California, Mexikó,
Karla Lee, rp.provino@gmail.com
Kapcsolódó cikkeink
Feldman Zsolt: a mostani fejlesztések évtizedekre meghatározhatják a borászat jövőjét
A magyar borászat jövőjét évtizedekre meghatározhatják a mostani fejlesztések, a…
Tovább olvasom >Borpiaci változások: csökkenő fogyasztás, kihívások és lehetőségek
Az elmúlt években jelentős átalakulás zajlott a hazai és nemzetközi…
Tovább olvasom >AI-alapú borajánló eszközt vezet be az M&S
A brit Marks & Spencer (M&S) új, mesterséges intelligenciával működő…
Tovább olvasom >További cikkeink
Februárban emelkedett a FAO élelmiszerár indexe
A cukor, tejtermékek és a növényi olajok drágulásától fűtve nőtt…
Tovább olvasom >A libamáj a magyarok egyik kedvenc luxusélelmiszere
Hazánkban a legtöbben a kaviárt, a szarvasgombát és a libamájat…
Tovább olvasom >Bejelentették a 82. OMÉK időpontját
Idén is megrendezik a magyar agrárium és élelmiszeripar legnagyobb hazai…
Tovább olvasom >