Világfajták találkozása – brit szarvasmarhafajtákat hasonlítottak össze magyar szakértők
Utolsó állomásához ért a Brit Húsmarhafajtákat Tenyésztők Egyesülete és a Murray Grey Tenyésztő Egyesület közös kísérlete, melyben az Aberdeen Angus és a Murray Grey szarvasmarhákat hasonlították össze – a projekt záró szakaszában ízük alapján, vakkóstolás keretében a Hubertus Hof Landhotel & Étteremben.
A két világfajtát összehasonlító kísérlet célja az volt, hogy kiderítsék, hogyan viselkedik a két állat azonos tartási takarmányozási körülményeket követően, milyen húsminőséget produkál és van-e különbség az ízvilág tekintetében.
A vakkóstolással egybekötött tájékoztatót Prof. dr. Horn Péter akadémikus a Murray Grey Tenyésztő Egyesületének elnöke nyitotta meg, aki köszöntőjében a minőségi marhahús fogyasztás fontosságáról és történelmi eredetéről beszélt. Hangsúlyozta, hogy a felvetés miszerint a magyarok sertésevő nemzet, téves, a történelem ugyanis számos ponton igazolja, hogy mindig is marhahús fogyasztó nép volt a magyar.
Prof. Dr. Stefler József a Brit Húsmarhafajtákat Tenyésztők Egyesületének elnöke a kutatás eredményeit ismertetve hangsúlyozta, az Angust összehasonlítani a Murray Grey-el első hallásra olyan lehet, mintha a fociban mérnénk egymáshoz a Ferencváros és például a Mezőkövesd csapatokat. De csak mert valami kevéssé ismert, még lehet ugyanolyan minőségi – mondta. A professzor szerint a kérdés abban rejlik, hogyan tudjuk a klímaváltozás és a fokozódó hőség ártalmas hatásait kivédeni az állattenyésztésben, hiszen az angus jellemzően sötét, fekete vagy vörös színű. A kísérletet megelőző kutatások igazolták, hogy egy forró nyári napon a legelőn az angusok testhőmérséklete a 43 fokot is elérte, míg a világosabb, ezüstös színű Murray Gray marháké 37 fok maradt. Adódik tehát a kérdés, hogy a klíma szempontjából hatékonyabb Murray Grey, vajon milyen húsminőséget produkál a világszerte ismert Anguséhoz képest.
A vizsgálatok azt mutatták ki, hogy a két állat közt lényegi különbség valóban csak a színében van, izmoltságukban, faggyúzottságukban, kémiai összetételükben és legértékesebb húsrészeik minőségében sem tapasztaltak markáns különbséget. Ha pedig így van, akkor már csak a gasztronómiai értéke befolyásolhatja, hogy a Murray Gray lesz –e a válasz a marhatenyésztés szó szerint egyre égetőbb kérdésére, a fokozódó legelői hőségre, ami állatjóléti szempontból sem elhanyagolható jelenség.
A kóstolás alkalmával a résztvevők, a szakma és a sajtó képviselői egyazon tányéron kaptak Angus és Murray Grey rostélyos és hátszín falatokat, és el kellett dönteniük vajon melyik-melyik. A résztvevők többsége nem tudott különbséget tenni a két hús között, ezzel a gasztonómiai eredménnyel pedig a felvetés igazolást nyert, vagyis elképzelhető, hogy a Murray Grey-el új távlatok nyílnak a jövő húsmarha tenyésztésében Kiemelkedő hőtűrő képessége miatt a fajta alkalmas a szélsőséges meleg éghajlati viszonyok között is magas életteljesítményre, alkalmazkodási képessége révén pedig a jövő marhahús termelésének biológiai alapját jelentheti idehaza.
Kapcsolódó cikkeink
A vágóüsző termelői ára emelkedett legnagyobb mértékben
Az AKI vágási statisztikai adatai szerint 2024 január–augusztusában a szarvasmarha…
Tovább olvasom >A marhahúsra is szigorúbb ellenőrzés vár ezentúl
December 30-án lép életbe az Európai Unió új rendelete, az…
Tovább olvasom >A marhahúsexport közel 20 százalékkal csökkent
Az USA marha- és borjúhúskivitele 4,9 százalékkal maradt el 2024…
Tovább olvasom >További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >