Világbank: negyedével emelkedtek tavaly az élelmiszerárak

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 02. 01. 13:20

A 2011-es éves élelmiszerár-index 24 százalékkal haladta meg a 2010-es értéket és továbbra is volatilitás várható – közölte a Világbank.

Bár tavaly szeptember és december között némileg csökkentek az élelmiszerárak, a 2011-es éves érték jóval magasabb a 2010-esnél. A Világbank Food Price Watch friss kiadványa szerint a globális élelmiszerárak továbbra is magasnak mondhatóak, a búza, kukorica és rizs átlagára jelentősen meghaladja a 2010-es értéket.

A legrosszabb áremelkedésen talán már túl vagyunk, de továbbra is elővigyázatosnak kell lennünk – fogalmazott Otaviano Canuto, a Világbank szegénység elleni programjáért felelős alelnöke. A szakértő szerint a kormányoknak fel kell lépniük ebben a helyzetben, mivel továbbra is milliókat fenyeget az éhezés veszélye. Ugyanakkor a szervezet várakozásai szerint 2012-ben elképzelhető árcsökkenés, egyrészt a kedvező termés-kilátásoknak köszönhetően, másrészt a gyengélkedő gazdaságok miatti alacsonyabb kereslet okán. Ugyanakkor az olajárban várható volatilitás, amelyet a közel-keleti országokban erősödő instabilitás felerősít, vélhetően növelik majd a bioüzemanyagok iránti igényt, ami viszont megemelheti a nyersanyagul szolgáló élelmiszerek árát. (Világgazdaság Online)

Kapcsolódó cikkeink