Vetőburgonyaként forgalmazott étkezési burgonyát foglalt le a Nébih

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 05. 18. 11:16

A tavaszi vetőburgonya ellenőrzéseken mintegy 9 tonna vetőburgonyaként eladott étkezési burgonyát foglalt le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) – közölte a hivatal hétfőn az MTI-vel.

burgonya

A Nébih arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon a vetőburgonya csak növény-egészségügyi ellenőrzést és hatósági minősítést követően, fémzároltan, növényútlevéllel ellátva hozható forgalomba, a termesztők a szaporítóanyag előállítást az illetékes megyei kormányhivatalnál kötelesek előzetesen bejelenteni.

Az étkezési burgonya termesztésekor megmaradó apró méretű burgonya vetőburgonyaként való forgalmazása nemcsak tilos, de veszélyes is, mivel ennek minősége nem ellenőrzött, és számos, szabad szemmel nem látható növényi károsítót hordozhat – írja közleményében a Nébih.

A tájékoztatás szerint a fémzár címkével, növényútlevéllel nem rendelkező, illegálisan forgalomba hozott vetőgumó tételek használata akár 80 százalékos terméskiesést is okozhat.

A hatóság hangsúlyozza, hogy a minőségi magyar vetőburgonya védelme és az illegális áruk mennyiségének csökkentése érdekében a társhatóságok bevonásával a jövőben is fokozatosan ellenőrzik ezt a területet.(MTI)

Kapcsolódó cikkeink