Veszteséges idén a húsipar
A termelők és a kereskedők közötti résben nehezen boldogulnak a húsfeldolgozók. Veszteségeik csökkentése érdekében exportálnának, márciusban várhatóan árat emelnek.
Rájár a rúd a húsfeldolgozó ágazatra – állítja Kovács Lászlóra, a magyarországi piacvezető Pick Szeged Zrt. elnök-vezérigazgatójára hivatkozva az Agromonitor. A szektor egyik legfontosabb cégének vezetője szerint idén veszteséges évet fog zárni a teljes húsipar, mert az alapanyagárak növekedése mellett csökkent a kereslet. Amellett, hogy itthon 8-10 százalékkal kevesebb hús és hústermék fogyott, külföldön is kevesebbet vásároltak, a fogyasztásban pedig csökkent a sertéshús aránya. A feldolgozott hústermékekből is egyre inkább az olcsóbbak kerültek a vásárlók kosarába.
Élősertés-áron számolva a termelők 300 forint alatt veszteségesek, miközben a boltokban 260 forint körüli a hús ára – tette hozzá Kovács László. Ez a kettős prés a húsipar számára fenntarthatatlan, a kiutat az exportban látják, ez azonban a vezető szerint az állami bürokrácia és a magas adók miatt nehézkes. Ettől függetlenül idén nőtt a magyar húsipari kivitel, a január és augusztus közti időszakban a statisztikák szerint nem is kevéssel, 40 százalékkal.
Az ágazat másik lehetősége az áremelés, amire Kovács László szerint a jövő év elején biztosan sor fog kerülni. Mivel januárban és februárban a korábbi évek tapasztalatai szerint egyébként is nagyon visszaesik a kereslet, a 10 százalék körüli áremelés majd csak ez után, március környékén várható – közli a szabadfold.hu.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A technológiai fejlődés és az üzleti utazások
Az International Workplace Group (IWG) – a hibrid munkamegoldások piacának…
Tovább olvasom >K&H: ajándékot, de mit és melyik boltból?
A karácsonyi ajándékozás során a fiatalok körében a ruhák vannak…
Tovább olvasom >Gyümölcslékoncentrátum-gyártót vásárolt az Eckes-Granini Németországban
Európa egyik vezető gyümölcslégyártója, az Eckes-Granini megvásárolta Németországban a gyümölcsital-koncentrátumok…
Tovább olvasom >