Veszélyes kórokozó támadja a szőlőt
Ismét megjelent Magyarországon a szőlő aranyszínű sárgaság betegség, a szőlő egyik legveszélyesebb kórokozója, a Flavescence dorée; terjedésének megakadályozása érdekében országos felderítést rendelt el a növényvédelmi főfelügyelő – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn az MTI-vel.
A Flavescence dorée járványszerűen terjedő karantén károsító, ami a szőlő termésmennyiségét 20-50 százalékkal is képes csökkenteni.
Magyarországon 2013 augusztusában észlelték először Zala megyében a szőlő aranyszínű sárgaságot okozó fitoplazma fertőzését. A betegség a 2014-ben elfogadott Nemzeti Készenléti Tervben szereplő felszámolási és megelőző védelmi program eredményeként tavaly csak csekély mértékben terjedt.
A Nébih nemzeti referencia laboratórium az idén szeptemberben azonosított Flavescence dorée (FD) fertőzést a Somogy megyei Karádon egy üzemi szaporítóanyag-termesztő területen. A megyei kormányhivatal megkezdte a fertőzés felszámolását. A legfrissebb fertőzési esetet pedig október elején igazolták Győr-Moson-Sopron megyében. A fitoplazma kórokozót iszalag növényből mutatták ki egy szőlőültetvény mentén húzódó erdősávban, a Sopron melletti Jánostelepen.
A Flavescence dorée csak szőlőnövényen tekinthető karantén károsítónak, más gazdanövényen nem.
A felmérést a Nébih Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságának szakmai irányításával a megyei kormányhivatalok növényvédelmi felügyelői végzik. Egyelőre egy 1 kilométer sugarú területen folytatnak felderítést, a tüneteket mutató szőlőnövényekből mintákat vesznek laboratóriumi vizsgálatra.
Felszámolási intézkedésekre csak abban az esetben lesz szükség, ha szőlőnövényekből is azonosítják a Flavescence dorée fitoplazmát. Amennyiben ez bekövetkezik, megnő a növény-egészségügyi kockázat mértéke, mivel a környékbeli szőlőültetvényekben jelentősen elterjedt az amerikai szőlőkabóca, és ezek a rovarok nagy eséllyel terjesztik a fitoplazmát.
A védekezés a szaporítóanyag-termő területeken az egész országban kötelező, termő ültetvényekben pedig indokolt. A szőlőterülettel rendelkezőknek a betegség tüneteinek észlelését jelenteniük kell az illetékes megyei kormányhivatalnak – hívta fel a figyelmet a Nébih. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Tartósítás biztonságosan: Nébih-tippek a vegán kamrához
A vegán konyhának is nélkülözhetetlen elemei, de az őszi-téli hónapokban…
Tovább olvasom >A Tesco élelmiszermentő hősei 73%-kal csökkentették a vállalat élelmiszer-hulladékát
A Tesco nemrég publikált, kilencedik élelmiszerhulladék-jelentésében a vállalat a működésében…
Tovább olvasom >Kiemelt hatósági vizsgálatok a szüret idején
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) idén ismét kiemelt ellenőrzés-sorozatot végez…
Tovább olvasom >További cikkeink
Augusztusban négyhavi csúcsára ért fel a GKI konjunktúra indexe
A GKI Gazdaságkutató Zrt. – az EU támogatásával végzett –…
Tovább olvasom >KSH: a béremelkedés üteme meghaladja az inflációt, felzárkózik a vidék
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint júniusban a teljes…
Tovább olvasom >Élelmiszeripari beruházási boom jöhet: közel 200 milliárd forint támogatásról döntöttek
Megszülettek az első döntések az élelmiszer-feldolgozók nagyobb léptékű fejlesztéseinek támogatásáról…
Tovább olvasom >