Veszélyben a sertéshús exportja?

Szerző: trademagazin Dátum: 2007. 01. 28. 00:00

A sertéspestis Magyarországi megjelenéséről értesülve Japán leállította a magyar sertéshús bevitelét. A feldolgozóüzemek aggódnak, hogy a hatás tovább gyűrűzik és újabb piacokat veszíthet az ágazat.

Magyarországon az elmúlt időkben csökkent a sertésállomány, de ez nem jelentette a felvásárlási árak növekedését. Egy ilyen szituációban bármely külfölfi piac elvesztése az ágazat minden szereplőjére negatív hatással bír – hívta fel a figyelmet a problémára Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hústermék Tanács titkára.
A gondot nem elsősorban a nagy mennyiség okozza, hiszen a magyar sertéshús- export töredéke jut Japánba, hanem a termékszerkezet. A keleti országba elsősorban darabolt, kicsontozott sertéshúst szállítunk, ami máshová nem igazán értékesíthető, pláne nem olyan árszínvonalon, mint ahogy Japán megvásárolja.
Az ágazat hazai szereplői attól tartanak, a többi ország is követi Japán példáját, és hanem is állítják le az exportot, de bármilyen árcsökkenést kényszerítenek ki, akkor az a kevés nyereség is, amit egyáltalán a magyar húsipar realizálni tud, csökkeni fog, és a hatás  továbbgyűrűzik  az ágazat  minden szereplőjéhez.
A sertéspestis okozta bizalmatlanság általában lassan múlik el, nehéz visszaszerezni egy elveszett piacot, főleg ha arra időközben más szereplők olcsóbb árucikkekkel léptek be.
A baromfi ágazat szereplői sem jártak sokkal jobban, mint a sertéstartók. A Szentes környéki madárinfluenza góc miatt szinte egyik napról a másikra Románia, Szerbia, Horvátország, Oroszország, Ukrajna is megtiltotta a magyar baromfi behozatalát. Magyarország számára rendkívül hátrányos a román döntés, mert a szomszédos ország ígéretes piac, az elmúlt néhány hétben több ezer tonna magyar baromfi érkezett Romániába.

Kapcsolódó cikkeink