Veszélyben a sertéshús exportja?
A sertéspestis Magyarországi megjelenéséről értesülve Japán leállította a magyar sertéshús bevitelét. A feldolgozóüzemek aggódnak, hogy a hatás tovább gyűrűzik és újabb piacokat veszíthet az ágazat.
Magyarországon az elmúlt időkben csökkent a sertésállomány, de ez nem jelentette a felvásárlási árak növekedését. Egy ilyen szituációban bármely külfölfi piac elvesztése az ágazat minden szereplőjére negatív hatással bír – hívta fel a figyelmet a problémára Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hústermék Tanács titkára.
A gondot nem elsősorban a nagy mennyiség okozza, hiszen a magyar sertéshús- export töredéke jut Japánba, hanem a termékszerkezet. A keleti országba elsősorban darabolt, kicsontozott sertéshúst szállítunk, ami máshová nem igazán értékesíthető, pláne nem olyan árszínvonalon, mint ahogy Japán megvásárolja.
Az ágazat hazai szereplői attól tartanak, a többi ország is követi Japán példáját, és hanem is állítják le az exportot, de bármilyen árcsökkenést kényszerítenek ki, akkor az a kevés nyereség is, amit egyáltalán a magyar húsipar realizálni tud, csökkeni fog, és a hatás továbbgyűrűzik az ágazat minden szereplőjéhez.
A sertéspestis okozta bizalmatlanság általában lassan múlik el, nehéz visszaszerezni egy elveszett piacot, főleg ha arra időközben más szereplők olcsóbb árucikkekkel léptek be.
A baromfi ágazat szereplői sem jártak sokkal jobban, mint a sertéstartók. A Szentes környéki madárinfluenza góc miatt szinte egyik napról a másikra Románia, Szerbia, Horvátország, Oroszország, Ukrajna is megtiltotta a magyar baromfi behozatalát. Magyarország számára rendkívül hátrányos a román döntés, mert a szomszédos ország ígéretes piac, az elmúlt néhány hétben több ezer tonna magyar baromfi érkezett Romániába.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Ez az év már valóban az adatmenedzsment éve lesz
Az élelmiszer-kiskereskedelmi szektor sikere idén nagyban múlhat az árképzés, az…
Tovább olvasom >DLA Piper Hungary/Omnibusz javaslat: szükséges egyszerűsítés vagy visszalépés a fenntarthatósági törekvésekben?
Február 26-án hivatalosan is elérhetővé vált a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségek…
Tovább olvasom >Slow Food Deutschland: nem a rovarok fogyasztása, hanem az élelmiszerpazarlás csökkentése lehet a megoldás
Kritikát fogalmazott meg a Slow Food Deutschland a rovarok Európában…
Tovább olvasom >