Veszély: hamisított növényvédő szerek forgalomban?

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 07. 06. 10:07

Az illegális, hamisított növényvédő szerek súlyos veszélyt jelentenek az emberi egészségre és a környezetre, veszélyeztetik a jó mezőgazdasági gyakorlatot és a növényvédelemmel kapcsolatos negatív vélemények terjedését segítik – adta hírül az MTI.

Az ECPA (Európai Növényvédőszer Gyártók Szövetsége) tájékoztatása alapján szeretnénk felhívni a figyelmüket, hogy Ukrajnában, Cserkaszi város közelében 2010 év végén 135 tonna illegális növényvédő szert találtak a hatóságok , 2011 első negyedévben pedig Herson körzetében 400 tonna hamisított növényvédő szert foglaltak le.

Mindkét esetben fennáll a lehetősége annak, hogy a lefoglalt, hamisított növényvédő szerek, őrzés hiányában „eltűnnek”, illetve a Cserkaszi-i esetben már el is tűntek az őrizetlenül hagyott raktárakból és illegális úton forgalomba kerültek. Fennáll annak veszélye, hogy ezek a hamisítványok értékesítésre megjelenhetnek a magyarországi felhasználók számára is.

Az illegális, hamisított növényvédő szerek súlyos veszélyt jelentenek az emberi egészségre és a környezetre, veszélyeztetik a jó mezőgazdasági gyakorlatot és a növényvédelemmel kapcsolatos negatív vélemények terjedését segítik. Az ECPA közös fellépést sürget Európa valamennyi országában az illegális növényvédő szerekkel szembeni fellépésre, ami egyebek között az illegális import ,továbbá az illegális forgalmazás megakadályozására irányul.

A hamisított vagy illegális úton forgalomba kerülő növényvédő szerekkel kapcsolatban a termelők figyelmét az alábbiakra kell felhívni:

Csak megbízható forrásból szerezzenek be növényvédő szereket, interneten vagy postai úton ajánlott növényvédő szereket, különösen olyan esetben, ne vásároljanak, amikor azok ára „ túl alacsony, ahhoz, hogy igaznak lehessen tekinteni” , ismerve a növényvédő szer árakat..

Ne vásároljanak mozgó árusoktól növényvédő szereket.

Ellenőrizzék a forgalomba kerülő termékek címkéinek eredetiségét és a természetesen magyar nyelvű címkék szakmai és nyelv- helyességét.

Sohasem vásároljanak olyan eladótól növényvédő szert, aki nem ad igazolást az eladott árú márkanevéről és a vásárolt mennyiségről.

Bármilyen kérdés esetén forduljanak a Megyei Szakigazgatási Hivatalhoz.

Kapcsolódó cikkeink