Versenyfelügyeleti eljárás alá vonták a Négy Mancs Alapítványt

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 03. 02. 12:55

A Gazdasági Versenyhivatal versenyfelügyeleti eljárás alá vonta a Négy Mancs Alapítványt tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat és a fogyasztók tisztességtelen befolyásolása miatt – közölte Budai Gyula, elszámoltatási kormánybiztos pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint a Gazdasági Versenyhivatal Fogyasztóvédelmi Irodájának a kormánybiztos részére megküldött leveléből kiderül, hogy a versenyhivatal versenyfelügyeleti eljárás alá vonta a Vier Pfoten International nemzetközi szervezetet és leányszerveződését, a Négy Mancs Alapítványt is. Az eljárás két tárgyban indult meg: a “fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat” és a “fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolásának” tilalmának megsértése miatt.

Budai Gyula közölte: a versenyhivatal tájékoztatása szerint az eljárás 2006-ra visszamenőleg kiterjed minden, a Négy Mancs által végzett sajtókommunikációra.

Az elszámoltatási kormánybiztos – aki augusztus vége óta vizsgálja a Négy Mancs – Alapítvány az Állatvédelemért működését – úgy véli: az eddigi vizsgálati eredmények egyértelműen alátámasztják, hogy az alapítvány magyarországi tevékenysége “német-osztrák gazdasági lobbi érdekeket szolgál”, amelynek “egyetlen célja, hogy a magyar hízott szárnyas termékeket kiszorítsák a nyugati piacokról”.

Budai Gyula két hete levélben fordult a Négy Mancshoz, egyebek mellett arról érdeklődve: miért kezdeményezte a szervezet, hogy a Kaufland német áruházlánc feketelistára tegye a magyar kacsa- és libamájat, illetve Marcus Müller alapítványi képviselő milyen gazdasági kapcsolatban van az említett német áruházlánccal.

A kormánybiztos arra is kíváncsi volt, hogy milyen az üzleti kapcsolata a Négy Mancsnak az osztrák tulajdonú Human Dialog Kft.-vel. Utóbbira azért várt választ Budai Gyula, mert tudomása szerint a kft. működésihitel-jellegű kifizetésként több mint 45 millió forintot utalt át az alapítványnak az utóbbi években.

Pénteki közleményében Budai Gyula arról is beszámolt, hogy szerdán a Human Dialog Kft. képviselője levélben kereste meg, amelyben a cáfolta, hogy működése során alapítványoknak utalna át pénzt, ugyanakkor elismerte, hogy a Négy Mancs Alapítvány rendszeres megrendelője volt a cégnek.

A kormánybiztos szerint ezzel megerősítették azt a tényt, hogy a Négy Mancs több mint 45 millió forintot költött el a magyarországi termelőket lejárató kampányára, ugyanakkor az alapítvány mind a mai napig nem adott választ arra, hogy ez az összeg hogyan került hozzá.

Budai Gyula közleményében emlékeztet arra, hogy ezen körülmények tisztázása végett kezdeményezett korábban eljárást a Nemzeti Adó -és Vámhivatalnál, és a NAV vizsgálatának lezárását követően dönti majd el, szükséges-e a Négy Manccsal szemben büntetőjogi lépések megtétele. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink