Vendéglátóhelyek szűnnek meg a játékadó emelése miatt

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 10. 28. 11:26

A Magyar Szerencsejáték Szövetség szerint tízezer, játékteremként is üzemelő vendéglátóhely szűnik meg országszerte a következő negyedévben a nyerőgépiparra kivetett ötszörös játékadó emelést tartalmazó törvény november 1-jei hatályba lépése miatt.

Februárig a piacon működő pénznyerő automaták 70 százalékát visszaadják az üzemeltetők – 24 ezer nyerőgépből 17 ezret vonnak ki a forgalomból – és 30 ezer ember válik munkanélkülivé – közölte a szövetség pénteken az MTI-vel.

A szövetség szerint november 2-án megkezdődik a nyerőgépek leadása, kígyózik majd a sor a NAV szerencsejáték felügyeleti főosztályán, valamint a megyei munkaügyi központok előtt is, ugyanis több tízezer ember kerül be a szociális hálóba és igényel majd munkanélküli segélyt.

A közleményben emlékeztetnek, hogy a szakma és több tízezer alkalmazott választópolgár nyílt levélben kérte a miniszterelnöktől, hogy a kormány adjon időt a szerver alapú üzemeltetésre történő átállásra és az adóemelés bevezetését tolja el jövő őszig, mert akkor nem kell a vállalkozásokat felszámolni és nem kell az alkalmazottakat elbocsátani.

A költségvetésbe adók és járulékok címén hetvenmilliárd forintot fizető, hatvanezer embert alkalmazó iparág azonban eddig nem kapott érdemi választ, ezért az iparág képviselői és a munkavállalók újra a döntéshozókhoz fordultak. Hatvanezer munkavállaló írt levelet az országgyűlési képviselőknek, azt kérve: legalább egyikük kezdeményezze zárószavazás előtti képviselői indítványban a játékadó bevezetésének elhalasztását, hogy több tízezer család megmeneküljön a biztos anyagi csődtől. A szerencsejáték szövetség szerint az átgondolatlanul megemelt adó a 2012-es év végére nemhogy többlet adóbevételt, hanem jelentős adóbevétel kiesést prognosztizál. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink