Vendéglátástörvény és dohányzásszabályozás
2011. március 22-én az MVI kezdeményezésére a vendéglátószakma helyzetéért, jövőjének alakulásáért magát felelősnek érző nyolc szervezet képviselői ültek asztal mellé egy szakmai törvény előterjesztését érintő egyeztető megbeszélésre az Alabárdos étteremben. A résztvevő szervezetek: ÉLOSZ, Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete, MÉSZ, MGE, MNGSZ, Magyar Szállodaszövetség Éttermi tagozata, MVI, VIMOSZ.
A szakma felkérést kapott az NGM-től, működjön közre a törvény kidolgozásában. A szervezeteknek lehetőséget adnak, hogy a vendéglátás érdekeinek megfelelően foglalják össze a tényeket, problémákat és javaslatokat, segítsék a minisztérium érdekérvényesítő tevékenységét a tárcaközi egyeztetések során.
Felvetődött az is, hogy a szakmai szervezetek maguk határozzák meg a törvény legfontosabb elemeit, sőt, akár a törvény vázát is.
A lehetséges új törvény helye a szakmai törvénystruktúrában nem egyértelmű: a szervezetek képviselői egy direkt vendéglátó-ágazati törvény kialakításában nehézségeket, esetleges buktatókat látnak, és még nem eldöntött, illeszkedjen-e az inkább az új turizmustörvénybe.
A grémium az érdemi munka első lépéseként meghatározta az elvet, ami alapján rövid időn belül kialakítható a parlament elé vihető javaslatcsomag váza.
A megbeszélésen az MVI vezetői összefoglalták a dohányzással kapcsolatos törvénynek a szakmát érintő legfontosabb fejleményeit. A törvény csak jövő januártól, bizonyos korlátozásokkal lép életbe: teraszon, kerthelyiségben továbbra is engedélyezett a dohányzás, és a 2012. január 1. előtt épült szivarszobák megtarthatják funkciójukat. Továbbra is kérdéses, az üzletbejárattól számított 5 méteres körzetben szabad-e majd az utcán dohányozni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Eladták a Hot Ones-t gyártó First We Feast stúdiót – Soros György cége is az új tulajdonosok között
A Buzzfeed 82,5 millió dollárért (több mint 32 milliárd forintért)…
Tovább olvasom >Kemény leánybúcsúk kelléke – A nap videója
És még a mixer is cifrázza! A videóért katt a…
Tovább olvasom >