A vendéglátás és a turisztikai szolgáltatások áfacsökkentését sürgetik európai szakmai szervezetek
A vendéglátás és a turisztikai szolgáltatások áfájának hosszú távú csökkentését sürgetik szakmai szervezetek, mert az kulcsfontosságú Európa turisztikai versenyképességének fenntartása szempontjából – közölte a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, és az EU-tagországok szálloda és vendéglátó szövetségeinek konföderációja (HOTREC) az MTI-vel.
A HOTREC tanulmánya szerint az alacsony áfa bevezetése egyaránt elősegíti a munkahelyteremtést, a növekedést, valamint a beruházások fellendülését is. Jelenleg a 28 tagállamból 25 alkalmaz kedvezményes kulcsot a szálláshely szolgáltatásokra, köztük ez 18 országban alacsonyabb 10 százaléknál. A vendéglátásban 17 tagállamban számítanak fel kedvezményes áfát, ez Luxemburgban a legalacsonyabb, 3 százalék.
Mint írták, Európában a nemzetközi turistaérkezések aránya 1990 és 2015 között 60 százalékról 51 százalékra esett vissza. Bár Európa a 336,6 milliárd eurós nemzetközi turisztikai bevételével második helyen áll Ázsia és a Csendes-óceáni térség mögött, viszont a bevételek a világ többi részéhez viszonyítva kisebb mértékben emelkednek: 2012-ben 1,5, 2015-ben 3,4 százalékkal nőttek, miközben a világon az emelkedés 4,3 és 4,4 százalékos volt.
Az Európában tapasztalt negatív tendenciák visszafordítása érdekében az alacsony áfa hosszú távú alkalmazása kulcsfontosságú. A csökkentett áfakulcsok lényegesen hozzájárulnak az ágazat foglalkoztatottságának javításához. A szállodaipar és vendéglátás 2,5 millió új munkahelyet teremtett az elmúlt évtizedben – ami 29 százalékos növekedés, szemben a teljes gazdaság 7,1 százalékos növekedésével -, valamint olyan új befektetéseket is elősegített, melyek egy még színvonalasabb és fenntarthatóbb turisztikai kínálatot eredményeznek.
A vendéglátó- és idegenforgalmi szolgáltatások áfakulcsának alacsony szinten tartása elengedhetetlen az európai turizmus versenyképességének megtartásához, valamint annak a 2 millió kkv-nak a megmaradásához (ebből 1,8 millió a vendéglátóipari szektorhoz tartozik), melynek 91 százaléka mikrovállalkozás – mondta Susanne Kraus-Winkler, a HOTREC elnöke.
Az Európai Turisztikai Érdekegyeztető Szövetség is csatlakozott a HOTREC felhívásához, hogy az alacsony áfakulcsokat hosszú távon alkalmazzák a turisztikai szolgáltatások esetében. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Az európai online kereskedelem vezetői között többségben vannak a nem európai cégek
Az ezer legnagyobb európai online kereskedő közül mindössze 49% rendelkezik…
Tovább olvasom >20%-kal növelte forgalmát az Action 2024 első kilenc hónapjában
Európa egyik vezető non-food diszkontlánca, az Action 2024 első kilenc…
Tovább olvasom >MTÜ: tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai
Tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai a…
Tovább olvasom >További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >