Vendéglátás egyetemi fokon

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 02. 07. 11:55

A vidékfejlesztés és a mezőgazdaság fejlesztése már réges-régen fogalomnak számít a debreceni agrártudományi centrumban. Amikor a vidékfejlesztés önálló karrá vált és új épületet kapott, a munkatársak és vezetők azon tanakodtak, hogy milyen új lehetőségeket valósítsanak meg: az akkori elképzelések ma már tananyagként szolgálják az oktatást. Ennek szellemében indult a karon turizmus-vendéglátás szak, amely a nevében fellelhető szolgáltatás számára képez gazdasági szakembereket.

A szakemberek szerint a vidék megtartó erejének növelésében az egyik legfontosabb kitörési pont a falusi turizmus, a vendéglátás. Mert egy dolog az, hogy valahol ízletes, egészséges élelmiszereket állítanak elő, más kérdés viszont az, hogy hol lehet ezeket értékesíteni. Kézenfekvő, hogy a legjobb eladási lehetőség ott, helyben kínálkozik, ahol megtermelték a jó kenyeret, a kiváló kecskesajtot és juhtúrót, a szürkemarhahúst, az egészséges paprikásnak való csirkehúst.

Ehhez járult, hogy a debreceni egyetemen sorra indultak a kutatások olyan új élelmiszerek előállítására, amelyek “többet tudnak”, mint a hagyományosak. Egyeseknél a jó életminőséghez vezető komponenseket dúsítják, mások előállításához korábban gyakran használt, de mára elfeledett alapanyagokat használnak fel.

Néhány évvel ezelőtt felvették az intézmény tanrendjébe a borkultúrát is. A diákok nemcsak megtanulhatják a profi borkóstolást (amelyet természetesen tanórán kívül is művelnek) és megismerhetik az ország legjobb borvidékeinek a nedűit, hanem megtanulhatják a borok kínálását, ajánlását, eladását és marketingjét is.

Nagyon jól egyesíti az említett elemeket a vidékfejlesztési karon bevezetett turizmus-vendéglátás szak. Érdemes egy kicsit tallózni a tantervben, megismerkedni azzal, hogy milyen ismereteket szereznek a leendő szakközgazdászok.

Természetesen megkapnak minden olyan alapozó ismeretet, amelyet a közgazdáknak el kell sajátítaniuk, a statisztikától a számvitelig. Ezen kívül megtanulják a turisztikai szervezés, a vendéglátás, szállásadás (benne a falusi turizmus) csínját-bínját. Mivel a hazánkba érkező turisták nagy része az egészségturizmus keretében jön hozzánk, a szakemberjelöltek megismerkedhetnek a gyógyvíz- és fizioterápia alapjaival, lehetőségeivel. Megtanulnak ezen kívül rendezvényeket szervezni, a vendégek számára programokat készíteni.

Mivel mind a turisztikával, mind a vendéglátással együtt jár a gasztronómia, a sütés-főzés is szerepel a tanrendben. És nemcsak elméletben, hanem gyakorlatban is.

Mindezt más hallgatói szolgáltatások fejlesztésével is összekötik. E cél elősegítése érdekében az egyetem 620 milliós beruházásba kezdett, amelyhez pályázatot is nyert a Széchenyi-terv keretében. Ennek egy része az a 43 millió forintért létesített tankonyha, amelyet nemrég adtak át rendeltetésének. Az összegnek csak huszadát kellett önerőből előteremteni, oroszlánrészét állami támogatásból fedezték.

E létesítményben a konyhatechnika minden 21. századbeli vívmányával megismerkedhetnek a hallgatók, akik ott dolgozva betekinthetnek a gasztronómia rejtelmeibe is. És nemcsak úgy, hogy figyelik, miként dolgoznak a szakácsok, hanem úgy is, hogy maguk állnak a korszerű tűzhelyek, sütők, mikrohullámú berendezések elé.

Ez a lehetőség, amely január elsejétől indult, nem csupán a szak hallgatóinak képzését segíti elő, hanem például az élelmiszer-mérnökökét is, ők is dolgozhatnak, gyakorolhatnak az új tankonyhában.

A konyha fejlett, beltartalom-kímélő technológiáival előállított ételei a korszerű táplálkozást is szolgálják. Ennek az eredményeiből minden hallgató, oktató és munkatárs is részesül, aki a menzán ebédel, vacsorázik. A korszerűség energiatakarékosságot is jelent, csak olyan mértékben hőkezelik az ételeket, amely nem károsítja a benne lévő értékes vegyületeket, például a vitaminokat. És az sem mellékes, hogy a sütő-főző diákok, oktatók korszerű munkakörülmények között, kevesebb hőhatásnak kitéve dolgoznak.

A pénzből arra is jutott, hogy a konyha szolgáltatásait igénybe vevő hallgatók olyan körülmények között fogyasszák el a kiválasztott ételeket, amelyeket majd nekik kell megteremteniük jövendőbeli munkahelyeiken a vendégeknek. Az éttermet akármelyik első osztályú vendéglő is elfogadhatná a maga számára. (MTI-Press-Gőz József)

Kapcsolódó cikkeink