Vendégkönyvet kapnak az egri magánszálláshelyek

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 10. 28. 11:50

A feketegazdaság mozgásterének szűkítése érdekében vendégkönyvet kell vezetniük a jövőben az egri szállásadóknak – született meg a döntés a város önkormányzatának csütörtöki ülésén.
A vendégéjszakák egységes módon történő regisztrálása egyben pontosabb statisztikai nyilvántartást tesz lehetővé; ez annál is inkább fontos mert a központi költségvetés 1,5 forinttal járul hozzá, minden az idegenforgalmi adóból befolyó forinthoz – tartalmazza az elfogadott előterjesztés.

Az önkormányzat adóirodája ingyenesen bocsátja a szállásadók rendelkezésére a vendég- és idegenforgalmi adónyilvántartás vezetéséhez szükséges egységes nyomtatványokat.

A nyilvántartás tartalmazza a vendég nevét, születési helyét és idejét, lakcímét, állampolgárságát, útlevél, vagy személyazonosító igazolvány, esetleg vezetői engedély számát, az érkezés és a távozás időpontját és az eltöltött vendégéjszakák számát.

A vendégkönyv segíti a szálláshely tulajdonost is, hiszen olyan adatokat is tartalmaz, amelyek megnyugtató módon visszakereshetővé teszik az elszállásolt vendégeket. Ugyanakkor a nyomtatvány legfontosabb mellékletei angol, német és lengyel nyelven is elérhetőek lesznek, így a külföldiek is eligazodhatnak a nyomtatványon, és aláírásukkal hitelesíthetik az adatokat.

A nyilvántartás szerint jelenleg 307 szálláshely – szálloda, panzió, kemping, üdülőház, turistaszálló, ifjúsági szálló és egyéb szálláshely – működik Egerben. A 17 szálloda kivételével kötelező lesz a vendég- és idegenforgalmi adónyilvántartás vezetése.

Az önkormányzati adóiroda adatai szerint egyébként a 2011 és január és július közötti időszakban alacsony, mindössze 6,1 százalékos volt az egri magánszálláshelyek kihasználtsága, ugyanakkor a helyszíni ellenőrzések során – igen sok esetben – olyan vendégeket találnak az ellenőrök a szálláshelyeken, akiknél a regisztráció hiányos, vagy teljesen elmaradt.

Mindezt alátámasztja az online foglalások szúrópróba-szerű vizsgálata is. Örvendetes ugyanakkor, hogy a turisták, a statisztika szerint 17 ezer 968-cal több vendégéjszakát töltöttek el Egerben ebben az időszakban, mint a megelőző év hasonló időszakában.

A bevallások szerint ugyanakkor a magánszálláshelyekre csupán az összes vendégéjszaka 8,2 százaléka jutott és hasonló mértékű volt a magánszállásadók által befizetett idegenforgalmi adó aránya is. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink