Vegyítik és magyarként értékesítik a külföldi borokat

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 01. 24. 12:00

Megdől lassan a tétel, hogy egy kiló szőlőből csak hét-nyolc deci bort lehet előállítani – olcsó külföldi nedűvel vegyítve akár többet is.

A tavaszt idéző januárt kihasználva 20 százalékát megmetszették már a szőlőnek a balatonboglári borvidéken. Pálfi László boglári hegybíró szerint azonban sietségre semmi ok és egyébként is, a kutya még nem ette meg a telet.

Harminc százalékkal kevesebb szőlő termett tavaly a borvidéken, ebből következően a bor is kevesebb. Az értékesítést azonban elsősorban nem is ez zavarja a boglári hegybíró szerint, hanem hogy továbbra is elárasztják a piacot az olcsó, gyenge minőségű külföldi borok.

“Ezeknek egy részét ráadásul úgy hozzák be, hogy idehaza “valakik” elegyítik és végül magyar borként kerül forgalomba – teszi hozzá Pálfi László. “Folyton azt a magyarázatot kapjuk, hogy uniós tagok vagyunk, nem tudunk ellene tenni semmit, pedig például Ausztriában amíg a hazai forgalmazóknak van, addig nem engedik be az import bort. Az olasz termelő nyilván a nagyobb fokú gépesítés, a kevesebb élő erő miatt olcsóbban tudja előállítani a bort, mennyiségi korlátozása sincsen, szabadon a nyakunkra hozhatja. Ezzel mi nem tudunk versenyezni, holott terem annyi szőlő a határainkon belül, hogy ki tudnánk szolgálni a hazai igényeket. Lassan viszont oda jutunk, hogy több lesz a bor, mint a szőlő és megdől az a tétel, hogy egy kiló szőlőből csak hét-nyolc deci bort lehet előállítani.”

Pálfi szerint tudomásul kell venni, hogy egyre kevesebb az emberek pénze és sokaknak ezért nem számít a minőség, az a lényeg, hogy minél olcsóbban borhoz jussanak. Ezt használják ki az importőrök és azok, akik “magyarítják” a külföldi borokat – írja a vallalkozoinegyed.hu.

Kapcsolódó cikkeink