Vegyesvállalatot alapított Oroszországban a Hortobágyi Lúdtenyésztő Zrt.

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 05. 20. 11:30

Vegyesvállalatot alapított Oroszországban a Hortobágyi Lúdtenyésztő Zrt. A magyar cég és a kazanyi székhelyű Ekoferma Zvenyigovo vezetői kedden írták alá a megállapodást a moszkvai magyar nagykövetségen a magyar és az orosz agrártárca képviselői jelenlétében.

lud

Varga Ferenc, a társaság tulajdonos-vezérigazgatója az MTI-nek elmondta, hogy tavaly december elején vették fel vele a kapcsolatot az Ekoferma alapítói, akik víziszárnyasok tenyésztéséhez kerestek partnert. Hozzátette: az üzlet kilátásait jellemzi, hogy jelenleg nem létezik nagyüzemi lúdtenyésztés Oroszországban, amelynek lakossága ugyanakkor milliós nagyságrendben fogyasztja a víziszárnyasokat.

Varga Ferenc emlékeztetett arra, hogy az orosz vezetés a nyugati szankciókra válaszként tavaly augusztusban bevezetett élelmiszer-embargós döntéssel rákényszerítette saját élelmiszergazdaságát a húselőállítás bővítésére, aminek eredményeként a baromfi- és sertéstenyésztés egy év alatt hatalmas mértékben nőtt. A magyar cégtulajdonos szerint a víziszárnyasok “kihasználatlan termelési űrt” tudnak kitölteni Oroszországban, ahol ráadásul van elegendő földterület és legelő.

A vegyesvállalatot az oroszországi Kirov megyében jegyzik be öt nap múlva 2 millió eurónyi tőkével. Varga Ferenc elmondta: három év elteltével el akarnak jutni az évi 1,2 millió liba és 2 millió kacsa tenyésztéséhez. Június 10-25. között libából 6 ezer párt hoznak be az Oroszország európai részén lévő Mari Köztársaságba, ahol a telephely lesz. A cég székhelye Kazanyban van.

A beruházás értéke három év alatt 12-15 millió euróra rúg majd, és 1500-1700 embert fognak alkalmazni.

Marszel Hamzin, az Ekoferma Zvenyigovo tatárföldi alapítója és ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy amikor az üzleti vállalkozást tervezték, rövid idő alatt eljutottak a magyar céghez, és az együttműködés révén szeretnék jó minőségű víziszárnyas hússal ellátni az orosz piacot. Pénzügyi segítséget remélnek az orosz szövetségi kormányzattól is, és biztatónak nevezte, hogy a helyi és regionális vezetés támogatja vállalkozásukat.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter 2015 februárjában az Oroszországi Föderációhoz tartozó Tatárföldre, Csuvasföldre és a Mari Köztársaságba látogatott. A minisztert állattenyésztéssel és növénytermesztéssel foglalkozó magyarországi cégek képviselői is elkísérték. Ezt követte a magyar-orosz mezőgazdasági munkacsoport 2015. március 18-án Moszkvában rendezett tanácskozása, valamint a Magyar-orosz Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság 2015. április 10-én Kazanyban tartott ülése. Az egyeztetéseknek és az elért együttműködési megállapodásnak is köszönhetően jön létre a vegyesvállalat. (Kegyes Csilla, MTI)

Kapcsolódó cikkeink