Végre mennyiségben is nőtt tavaly a háztartási vegyi áruk és kozmetikumok eladása

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 04. 09. 10:12

Háztartási vegyi áruból és kozmetikumból a kiskereskedelem mintegy 333 milliárd forint forgalmat bonyolított le 2014-ben; 6 százalékkal nagyobbat, mint egy évvel korábban. Mennyiséget tekintve legutóbb 2010-ben nőtt a forgalom. Tavaly azonban újra növekedést, plusz 2 százalékot regisztrálhatott a Nielsen fogyasztói információkat és ismereteket szolgáltató vállalat, az előző évhez viszonyítva.

Átlag felett nőtt a boltok bevétele tavaly, értéket tekintve a legnagyobb forgalmú húsz termék közül kilencből: például pelenkából, öblítőből és fogkrémből 9-9, mosószerből 8, toalettpapírból 7 százalékkal.

– Azt is tükrözik a kiskereskedelmi forgalom kedvezőre fordult trendjei, hogy az első, majd a második és harmadik negyedévben a Nielsen fogyasztói bizalmi indexe egy több éves időszak rekordszintjét érte el. Az index hatása tapasztalataink szerint két-három negyedév múlva érvényesül a kiskereskedelmi forgalomban – mutat rá Barta Mónika, a Nielsen ügyfélkapcsolati igazgatója. – Tavaly fokozatosan javult a háztartási vegyi áruk és kozmetikumok mennyiségi eladásának trendje; az első negyedévben még némi csökkenést regisztráltunk, az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz viszonyítva. Azután pozitívra változott a termékcsoport bolti forgalmának trendje, és a negyedik negyedévben már 3 százalékkal többet adtak el a kiskereskedelemben, mint tavalyelőtt az utolsó három hónap alatt. Ha figyelembe vesszük, hogy az előző években csökkent a forgalom, akkor a tavalyi pozitív mennyiségi trend a visszatérés kezdetét jelentheti a néhány évvel ezelőtti magasabb fogyasztási szinthez.

Továbbra is a 400 négyzetméter feletti üzletekre és a vegyi szakboltokra koncentrálódik a háztartási vegyi áru és kozmetikum eladása; együttesen 86 százalékos piaci részesedést értek el tavaly, ahogyan egy évvel korábban is, érték szempontjából. Annyi változott, hogy a 2500 négyzetméternél nagyobb egységek részaránya 2 százalékponttal, 34 százalékra csökkent. Ezzel egy időben pedig a szupermarketet és diszkontot magában foglaló 401–2500 négyzetméteres csatornáé 1 ponttal, 20 százalékra emelkedett. A drogériáké pedig szintén 1 ponttal, 32 százalékra.

Ami a régiók trendjeit illeti, mindegyikben nagyobb lett az értékben mért forgalom. Átlag felett, 9 százalékkal nőtt az északnyugati megyékben a boltok bevétele háztartási vegyi áruból és kozmetikumból.

Kapcsolódó cikkeink