Végéhez közeledik a szüret

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 10. 24. 13:40

A legtöbb borvidéken végeztek a szürettel, a szőlő több mint kilencven százalékát már leszedték az ültetvényeken – mondta Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára hétfőn.


A szőlő szedése már csak azokon a borvidékeken van hátra, ahol különleges minőségű borokat szeretnének előállítani, például töppedt szőlőből. Így Tokaj-hegyalján és az ország több más borvidékén is tart még a szüret.

A főtitkár szerint az idén várhatóan mintegy 400-450 ezer tonna szőlőből mintegy 2,5 millió hektoliter bor kerül a pincékbe. Ez meghaladja a múlt évi 1,8 millió hektolitert, de elmarad az átlagosnak tekinthető évi 3,0 millió hektótól. A mérsékeltebb termés elsősorban a tavaszi fagyok és a szárazság rovására írható, a növény-egészségügyi gondok ugyanis nem voltak az idén – emlékeztetett Horváth Csaba.

Az idei évjárat jó minőségű lehet, mivel a mustfokok kiválóak, viszont a harmónia érdekében a savakra fokozottan kell ügyelniük a borászoknak.

A Főtitkár azt is megjegyezte, hogy a magyar borpiacon továbbra is a nagy mennyiségű – főként olasz – import jelenti a legnagyobb gondot. A Magyarországra behozott borok elsősorban az olcsó árfekvésű kategóriában jelennek meg. A főtitkár úgy becsülte, hogy az idén több, mint 500 ezer hektoliter bor kerül majd külföldről az országba. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink