Végéhez közeledik a szüret
A legtöbb borvidéken végeztek a szürettel, a szőlő több mint kilencven százalékát már leszedték az ültetvényeken – mondta Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára hétfőn.
A szőlő szedése már csak azokon a borvidékeken van hátra, ahol különleges minőségű borokat szeretnének előállítani, például töppedt szőlőből. Így Tokaj-hegyalján és az ország több más borvidékén is tart még a szüret.
A főtitkár szerint az idén várhatóan mintegy 400-450 ezer tonna szőlőből mintegy 2,5 millió hektoliter bor kerül a pincékbe. Ez meghaladja a múlt évi 1,8 millió hektolitert, de elmarad az átlagosnak tekinthető évi 3,0 millió hektótól. A mérsékeltebb termés elsősorban a tavaszi fagyok és a szárazság rovására írható, a növény-egészségügyi gondok ugyanis nem voltak az idén – emlékeztetett Horváth Csaba.
Az idei évjárat jó minőségű lehet, mivel a mustfokok kiválóak, viszont a harmónia érdekében a savakra fokozottan kell ügyelniük a borászoknak.
A Főtitkár azt is megjegyezte, hogy a magyar borpiacon továbbra is a nagy mennyiségű – főként olasz – import jelenti a legnagyobb gondot. A Magyarországra behozott borok elsősorban az olcsó árfekvésű kategóriában jelennek meg. A főtitkár úgy becsülte, hogy az idén több, mint 500 ezer hektoliter bor kerül majd külföldről az országba. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Pénteken indul a Magyar Élelmiszerbank Egyesület karácsonyi akciója
Péntektől vasárnapig az Élelmiszerbank hagyományos karácsonyi kampányának keretében minden korábbinál…
Tovább olvasom >Nagy Márton: továbbra is alacsony szinten az infláció
Az infláció az előzetes kormányzati jelzéseknek megfelelően kedvező, alacsony szinten…
Tovább olvasom >NAV: a lakosság csak megbízható, ismert online áruházakból rendeljen
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azt tanácsolja a lakosságnak,…
Tovább olvasom >