Végéhez közeledik a szüret
A legtöbb borvidéken végeztek a szürettel, a szőlő több mint kilencven százalékát már leszedték az ültetvényeken – mondta Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára hétfőn.
A szőlő szedése már csak azokon a borvidékeken van hátra, ahol különleges minőségű borokat szeretnének előállítani, például töppedt szőlőből. Így Tokaj-hegyalján és az ország több más borvidékén is tart még a szüret.
A főtitkár szerint az idén várhatóan mintegy 400-450 ezer tonna szőlőből mintegy 2,5 millió hektoliter bor kerül a pincékbe. Ez meghaladja a múlt évi 1,8 millió hektolitert, de elmarad az átlagosnak tekinthető évi 3,0 millió hektótól. A mérsékeltebb termés elsősorban a tavaszi fagyok és a szárazság rovására írható, a növény-egészségügyi gondok ugyanis nem voltak az idén – emlékeztetett Horváth Csaba.
Az idei évjárat jó minőségű lehet, mivel a mustfokok kiválóak, viszont a harmónia érdekében a savakra fokozottan kell ügyelniük a borászoknak.
A Főtitkár azt is megjegyezte, hogy a magyar borpiacon továbbra is a nagy mennyiségű – főként olasz – import jelenti a legnagyobb gondot. A Magyarországra behozott borok elsősorban az olcsó árfekvésű kategóriában jelennek meg. A főtitkár úgy becsülte, hogy az idén több, mint 500 ezer hektoliter bor kerül majd külföldről az országba. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Továbbra is alacsony Magyarországon az egyszer használatos műanyagok újrahasznosításának aránya
A környezetbe kerülő műanyagok épp az előnyös használati tulajdonságaik miatt…
Tovább olvasom >MBH Bank: 1,1 százalékos növekedés várható az idei évben
A vámháború fennálló kockázatai jelentősen korlátozzák a hazai növekedési kilátásokat,…
Tovább olvasom >Kert & grill – szezonális lendület az Auchannál
A COVID óta a kertészkedés és a szabadtéri tevékenységek reneszánszukat…
Tovább olvasom >