Vége az olcsó élelmiszer korszakának?
„Az élelmiszer legyen zöld és mindenekelőtt drága – nyilatkozta Cem Özdemir német mezőgazdasági miniszter 2021 tavaszán, hivatalba lépése utáni első interjújában.

Kevesebb állati termék jön?
Majd hozzátette: – A német gazdák termeljenek az eddiginél kevesebbet, különösen állati termékekből.” E kijelentése komoly megrökönyödést váltott ki a mezőgazdaságban érdekeltek körében. Voltak azonban, akik csak mosolyogtak rajta, mivel a zöldpárti miniszter közismerten vegetáriánus, akinek nincs szüksége tejre, sajtra, sertés- vagy marhahúsra, de még az egészséges tápláléknak tartott halra sem.
Özdemir úr, aki saját beismerése szerint annyit ért a mezőgazdasághoz, mint hajdú a harangöntéshez, sose gondolta volna, hogy programja fél éven belül szinte teljes egészében megvalósul. 2021 őszén a mezőgazdasági nyersanyagárak robbanásszerű emelkedésbe kezdtek, amely folyamatnak 2022 februárjában az orosz–ukrán háború adott újabb lökést. A gabona és az olajos magvak árszintje néhány hónap leforgása alatt 100-150 százalékkal emelkedett, s bár az utóbbi hónapokban az agrárárak stabilizálódtak, illetve néhány termék (búza, kukorica) esetében csökkenésbe váltottak, ÚGY TŰNIK HOSSZÚ IDŐRE VÉGE VAN AZ OLCSÓ ÉLELMISZEREK KORSZAKÁNAK.
Az elképesztő mértékű drágulás közvetlen kiváltó okai közül néhány mindenki által ismert: a műtrágya ára pár hónapon beül a háromszorosára, a gázolaj a kétszeresére, a földgáz és az áram a korábbi árszintnek a többszörösére nőtt. Ennél jóval kisebb mértékben, de a gazdáknak legalább annyira fájó módon emelkedett a mezőgazdasági gépek, a termelő berendezések, az öntözési infrastruktúra eszközeinek bekerülési költsége. A mezőgazdasági inputárak megugrása direkt módon és azonnal megemelte a termelési költségeket. 2021 előtt a búza egy hektárra jutó termelési költsége jellemzően 300–350 ezer forint tartományban volt, 2022-ben már a 400–500 ezer forintos sávban, attól függően, hogy mennyire bátran mert a gazda műtrágyát kiszórni, fejtrágyázni. Hasonló vagy még nagyobb költségszint-emelkedés történt minden más árunövénynél, így a kukoricánál, a napraforgónál és a cukorrépánál is.
Kapcsolódó cikkeink
Hatalmas károk a mezőgazdaságban, gyorsítani kell a biológiai alapok innovációját
A modern magyar mezőgazdaság a legnehezebb öt évén van túl,…
Tovább olvasom >Érkezik a segítség a ragadós száj- és körömfájás betegség miatt károsult gazdálkodókhoz
Megjelent a kormányzati segítségnyújtást lehetővé tevő rendelet, amely alapján a…
Tovább olvasom >Az unióban is drágul a tojás
Az Európai Bizottság adatai alapján az unió (EU27) tojás- és…
Tovább olvasom >További cikkeink
Zsigó Róbert: érezhetően csökken az alapvető élelmiszerek ára az árrésstop hatására
Az árréstop bevezetésének hatására érezhetően csökken az alapvető élelmiszerek ára…
Tovább olvasom >3,6 milliárd forintot fordított új szupermarket építésére a SPAR Szentendrén
Mintegy 3,6 milliárd forintos saját forrásból elkészült az ország legújabb…
Tovább olvasom >Funkcionális alkoholmentes sört mutatott be a Dreher
Speciális összetétellel rendelkező, szénhidrát-elektrolit oldatokkal készülő alkoholmentes sört vezet be…
Tovább olvasom >