Védjegyes termelők a Bükkben
Csaknem ezer élelmiszer, szálloda és vendéglátóhely, kézműves termék büszkélkedhet nemzeti parki védjeggyel az országban – mondta a földművelésügy miniszter a Nemzeti Parki Termék Védjegy körút bükki állomásán, Miskolcon szombaton, ahol átadták az új védjegyes termelők okleveleit.
Fazekas Sándor emlékeztetett: a természetvédelmi oltalom alatt álló területeken működő gazdálkodók, vállalkozók támogatására, eladásra szánt termékeik megbecsülésének növelésére, piaci lehetőségeik bővítésére kezdeményezte a Nemzeti Parki Termék védjegy bevezetését a minisztérium.
Fazekas Sándor a védjegyrendszer ismertségének növelése érdekében tavaly tavasszal egy éven át tartó promóciós és marketingkörút szervezését kezdeményezte. Miskolcon, a Bükki Nemzeti Park területén tizenöt korábbi és új védjegyfelhasználó kapta meg az igazoló oklevelet.
Rácz András, a minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkára a szakmai találkozón kiemelte, hogy az ország tíz nemzeti parki területén a védjeggyel rendelkezők száma folyamatosan emelkedik.
A termékek között szalámikat, kolbászokat, mézeket, lekvárokat, pálinkákat, borokat, söröket, szörpöket, sajtokat, valamint szálláshelyeket és ökoturisztikai attrakciókat is felsorolt a politikus.
A védjegyrendszer céljáról szólva Fazekas Sándor kifejtette: az országos programmá bővült kezdeményezéssel a nemzeti parkok védett területein gazdálkodókat próbálják segíteni, termékeik megbecsülését növelni és piaci lehetőségeiket bővíteni, hozzátéve: a védjegy használatát szolgáltatók, termelők egyaránt elnyerhetik a nemzeti parki igazgatóságok kiírásai alapján.
A védjegy jogosultjává – a természetes személyektől egészen a nagy agrárvállalkozásokig – olyan szereplők válhatnak, akik tevékenységüket védett természeti területen vagy Natura 2000 területen végzik.
Ugyancsak feltétel, hogy az előállított termékek elsősorban helyi nyersanyagokból készüljenek, és ne tartalmazzanak táj- vagy termőhelyidegen növényi és állati származékokat – mondta Rácz András. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
A védjegy mutatja meg a legjobban a hazai eredetet
A vásárlóknak a védjegyek segítenek a leginkább abban, hogy azonosítani…
Tovább olvasom >Nébih: hat túrótermékből öt már elnyerte a Kiváló Minőségű Élelmiszer-védjegy arany fokozatát
Hat termékkel pályáztak a gyártók, forgalmazók a túró termékek körében…
Tovább olvasom >Magyar termékek vásárlásáért Magyar Termék-mese jár a SPAR-ban
December 7-e és 24-e között minden vásárló, aki a SPAR…
Tovább olvasom >További cikkeink
FAO-magyar együttműködés a fenntartható élelmezésért
A világ élelmezési rendszereinek fenntarthatóvá alakítása nemcsak a FAO számára…
Tovább olvasom >Több mint 11 ezer baromfit kellett leölni madárinfluenza miatt Hajdú-Bihar megyében
Madárinfluenza-fertőzést igazoltak egy nádudvari tenyészpulyka-állományban, ahol 11 769 állat leölését…
Tovább olvasom >Bővült a Nébih oktatási programja
Élő, online tanórákkal és több új, óvodás és általános iskolás…
Tovább olvasom >