Vasárnapi zárva tartással spórol az áramszámlán az olasz Alì

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2022. 10. 07. 09:54

A népszerű olasz élelmiszerlánc, az Alì úgy döntött, hogy üzleteit vasárnap és ünnepnapokon zárva tartja, így igyekszik az energiaszámlán spórolni. Emellett a lánc növeli megújulóenergia-termelését: a hűtők által termelt hővel melegíti a vizet, fotovoltaikus rendszert épít és LED-lámpák használatára áll át.

A Corriere del Veneto lapnak nyilatkozó vezérigazgató, Gianni Canella hangsúlyozta, hogy az Ali eddig is mindent megtett az elszabaduló energia- és szállítási árak miatti áremelkedések megfékezésére és arra, hogy csillapítsa azok hatását a fogyasztók vásárlóerejére.

A vasárnapi zárva tartástól nagy hatást senki nem vár, hiszen a legtöbb energiát fogyasztó hűtők nem kapcsolhatók ki. A hűtők akár nagyon rövid időre történő kikapcsolása is kockázatos, hiszen az befolyásolhatja a hűtésláncot és felgyorsíthatja a hűtött, illetve fagyasztott élelmiszerek romlását. A fagyasztott élelmiszerek bolti tárolására előírt -18 fok megakadályozza az akár részleges kiolvadást, ezzel együtt azt, hogy az élelmiszerek fogyasztásra alkalmatlanná váljanak.

További nehézséget jelenthet a lánc számára a konkurencia, amely ha nyitva tart, az Ali vásárlóit is magához vonzhatja.

A Federdistribuzione kommunikációs igazgatója szerint a kiskereskedelmi láncok számlái négyszeresére emelkedtek, miközben adóterhük 1,5 százalékról 6 százalékra nőtt.

ESM

Kapcsolódó cikkeink