Az iskolai szünet okozhat gondot a balatoni boltoknak

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 06. 09. 11:49

Nem volt kereskedelmi káosz vasárnap az első igazi nyári hétvégén a Balatonon – számoltak be a Világgazdaságnak tó környéki boltosok, érdekvédelmi szervezetek. Továbbra is kérdés azonban, mi történik majd, ha megkezdődik a szünidő, a kis alapterületű boltok kapacitását ugyanis nem a vasárnap megnövekvő forgalomhoz méretezték. Gondja akadhat a strand- és sportcikkeket árusító üzleteknek is. Somogyban továbbra is bíznak abban, hogy a szabályozás változni fog.

Balatonfured-

Szombaton a vendégek jelentős része a parton strandolt, vagy a part menti szolgáltatásokat térképezte fel. A boltok forgalma átlagos volt. Este azonban változott a kép, a jó idő miatt elmaradt bevásárlást az esti órákban pótolták a vendégek, és az üzletekben jókora tömeg torlódott össze.

A zsúfoltság időnként konfliktusos helyzeteket szült. Mindazonáltal a megkérdezett boltosok – név nélkül – úgy értékelték, hogy felesleges lenne messzemenő következtetéseket levonni az első nyári hétvége tapasztalataiból, ráadásul még az iskolákban sincs szünet, ugyanis senki sem tudja, hogy a vevők hogyan alakítják majd a vásárlási szokásaikat.

„Hiba volna egyetlen hétvége tapasztalataiból következtetéseket levonni, ráadásul még a tanév is tart, azaz a nagy tömeg még korántsem érkezett meg a tópartra” – mondta a Világgazdaságnak Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (VMKIK) elnöke. Ő is úgy véli, időre van szükség, hogy a statisztikai adatokból kiolvashatóak legyenek a trendek, amelyeket nem feltétlenül a forgalom vagy az áfabevétel visszaesése jelez majd, hanem például a gazdasági lehetőségekhez képest mérsékeltebb kereskedelmi növekedés.

Szakértők szerint a turisztikailag frekventált kisboltoknál az üzlet alapterülete, raktára és logisztikai háttere lehet a „szűk keresztmetszet”. Lehet, hogy darabra elegendő lesz a Balaton környékén kinyitó boltok száma, ám ha túl nagy a vasárnapi roham, az üzlet gyorsan kifogyhat a készleteiből, még akkor is, ha a raktára eredetileg tömve volt. Akkor lehet jól megpörgetni egy 50-70 négyzetméteres kisboltot, ha a logisztikai háttere engedi a napon belüli szállítást, adott esetben a vasárnapi készletfeltöltést. Ha nem, az adott egység nagyjából annyi árut képest értékesíteni, amennyit a vasárnapi boltzár előtt, csak most nem estére fog kifogyni a készletből, hanem délután kettőre – mutattak rá a szakértők. Markoszky György gyakorlatilag esélytelennek tartja, hogy ebben az évben megváltozzon a szabályozás, pedig attól ő is fél, hogy a kis boltok képtelenek lesznek kiszolgálni az igényeket.

„A tó déli partján már hetek óta óriási a tömeg a boltokban péntek délutántól szombat estig. Most azt tapasztaltuk, hogy a strandolni vágyók közül sokan eleve úgy érkeztek, hogy előtte otthon vagy útközben bevásároltak” – mondta a Világgazdaságnak Kertész Rezső, a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviseletének ügyvezető társelnöke. Szerinte elsősorban nem is az élelmiszerrel, hanem a divat, strand- és sportcikk, valamint például a horgászfelszerelést áruló üzletek nyitva tartásával akadhat gond – nem lesz ugyanis elegendő családtag, hogy ezeket az egységeket a tulajdonosok a teljes szezonban és vasárnaponként is üzemeltessék.

„Továbbra is bízunk abban, hogy a zárvatartást szabályozó előírások megváltoznak, ezek ugyanis nem veszik rugalmasan figyelembe a szezonális nyitva tartást, így a balatoni boltok hátrányba kerülhetnek. Ezek a kereskedelmi egységek ugyanis nincsenek előrébb azzal, hogy az adventet megelőző hétvégéken nyitva tarthatnak, hiszen a forgalom döntő része a nyári időszakban érkezik” – hívta fel a figyelmet Kertész Rezső.

Antalffy Gábor, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) ügyvezető elnöke arra is rámutatott: a szabad strandok közelében nem mindenhol van kellő számú férőhellyel rendelkező étterem, csárda, vendéglátó egység, ami ki tudná szolgálni a vasárnap megnövekvő igényeket. Ami pedig a pihenni vágyókat illeti, korántsem mindegyikük tudja majd finanszírozni az éttermi ellátást.

A zárva tartásról szóló törvény lehetőséget nyújt arra, hogy a jogalkotó kormányrendeletben kivételeket határozzon meg. A KISOSZ Somogy Megyei Érdekképviselete a márciusban Siófokra szervezett vállalkozói fórum után azt javasolta , hogy a kiemelt turisztikai területen – a Balaton-parton, a Tisza-tónál, illetve a Velencei-tónál – található településeken a 200 négyzetméternél kisebb boltoknál a szezonban engedélyezzék a vasárnap napközbeni nyitvatartást akkor is, ha egy tulajdonosra négy alkalmazott jut. Eddig a javaslatukat a kabinet nem fogadta el. (Világgazdaság Online, Hőnyi Gyula – Willin-Tóth Kornélia)

Kapcsolódó cikkeink