Vásárlóerő terén már Bukarest is megelőzi Budapestet

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 08. 17. 13:30

Az UBS svájci nagybank felmérése szerint Oslo a világ legdrágább városa, amelyet Zürich és Genf követ.

Az UBS az idei évben is elkészítette vásárlóerővel kapcsolatos kutatását, amelyből kiderül, hol a legdrágább az élet, illetve mely városok lakói profitáltak leginkább az elmúlt időszak gazdasági folyamataiból. Eszerint az első három helyet Oslo, Zürich és Genf foglalja el, míg a legolcsóbb három város Mumbai, Manila és Delhi.

A svájci bank adatai szerint a dollár gyengülésének hatására az amerikai városok olcsóbbak, mint tavaly, miközben Venezuela fővárosa, Caracas a magasabb infláció és a rögzített árfolyam miatt feljebb kúszott a drágasági listán. A nettó órabérrel lebontott kereseteket tekintve elsősorban Zürich, Sydney és Luxembourg lakói profitálnak a jelenlegi helyzetből, a fejlődő államok városai közül pedig Doha és Sanghaj polgárai javítottak a vásárlóerejükön. Budapest a 48. helyet foglalja el az UBS árszínvonalakat összevető listáján, ez azt jelenti, hogy a magyar főváros drágább, mint Prága vagy Buenos Aires.

A hazai vásárlóerőt tekintve viszont Budapest csak a 60. helyre került. Az UBS New Yorkot tekinti alapnak 100 egységes vásárlóerővel, ehhez képest a budapestiek csak 28,7-et érnek el. A cég az átlagos nettó órabérek vásárlóerejét egy 122 termékből álló vásárlói kosárral mérte meg, eszerint még a bukarestiek is jobban teljesítenek, mint a magyar főváros lakói. Budapest csak olyan városokat utasít maga mögé, mint Kijev, Bangkok, Jakarta vagy Nairobi – közli a Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink