Vártnál kevésbé enyhült az infláció az euróövezetben

Szerző: STA Dátum: 2023. 03. 02. 11:30

A vártnál kevésbé lassult februárban az infláció az euróövezetben, de így tovább távolodott az októberi rekordszinttől – közölte az Európai Unió statisztikai hivatala csütörtökön.

(Fotó: Pixabay)

Az Eurostat előzetes adatai szerint februárban 8,5 százalékra csökkent az infláció az euróövezetben a januári 8,6 százalékról, miután októberben még rekordszinten, 10,6 százalékon állt. Az elemzői várakozások átlagában 8,2 százalék szerepelt februárra. Januárhoz képest az euróövezetben 0,8 százalékkal nőttek a fogyasztói árak februárban, amikor 0,2 százalékos csökkenést jegyeztek fel. Az éves árindex emelkedéséhez a legnagyobb mértékben az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek járultak hozzá, a növekedés 15 százalékra gyorsult a januári 14,1 százalékról.Az energiaárak emelkedése 13,7 százalékra lassult februárban a januári 18,9 százalékról. A nem energiaipari cikkek 6,8 százalékkal drágultak a januári 6,7 százalék után, a szolgáltatások ára februárban 4,8 százalékkal nőtt a januári 4,4 százalékot követően.

Az energia, élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek nélkül az éves maginfláció a januári 5,3 százalék után februárban 5,6 százalék volt. A havi maginfláció 0,8 százalékos volt a januári 0,8 százalék csökkenés után.

MTI

Kapcsolódó cikkeink